​El Consell Comarcal aprova construir la planta de triatge de la Garrotxa

L'alcalde de Sant Jaume de Llierca es desmarca de convergència i s'absté en la votació | CiU i PSC hi voten a favor, i ERC i la CUP s'hi mostren contraris

El ple del Consell Comarcal tira endavant la construcció de la planta de triatge
El ple del Consell Comarcal tira endavant la construcció de la planta de triatge | Andreu Oliveras
15 de juliol del 2016
Actualitzat el 22 de juliol a les 9:21h
El Consell Comarcal de la Garrotxa aprova la construcció de la planta de triatge a la comarca de la Garrotxa. Es tracta d'una decisió fortament discutida per govern, oposició i veïns de Sant Jaume de Llierca, la població on a hores d'ara es planteja ubicar l'equipament. 

Prova de la manca de consens és la divisió entre l'equip de govern de CIU. Un dels 14 consellers, el també alcalde de Sant Jaume, s'ha desmarcat del vot afirmatiu de la resta de representants i s'ha abstingut. Jordi Cargol ho justifica argumentant que com a conseller comarcal no es pot posicionar en contra de la planta de triatge, vista la necessitat de l'equipament, però com a alcalde de Sant Jaume no pot permetre que es construeixi on es vol fer a dia d’avui. "Cal que els ciutadans estiguin escoltats", ha reclamat a la resta de consellers. 

Esquerra Republicana també reclama escoltar els veïns. La consellera comarcal Clara Bayona alertava que a Sant Jaume hi ha més signatures en contra de la planta, que vots hi va haver a les anteriors eleccions municipals. Per Bayona, l’equipament genera "massa dubtes": "Sembla que aquest consell té pressa per aprovar aquest conveni unilateralment i no ho entenem". 

La CUP tampoc vol la planta de triatge a Sant Jaume. Lluís Rubió, reclama que "tota la informació s'hauria de traslladar a la població perquè la gent conegui per què s’està plantejant fer una planta de triatge". Els cupaires també reclamen esperar que es resolguin els contenciosos judicials que hi ha interposats.

Espona defensa la construcció de la planta

El president de la institució, Joan Espona, ha reiterat un cop més que el que s'ha aprovat al ple és acceptar els diners per construir la planta, sense aclarir-ne en cap moment la seva ubicació. "No crec que ningú a la Garrotxa entengués que ens posessin sobre la taula 14 milions d'euros i els rebutgéssim". Espona també s'ha mostrat obert al diàleg i prova d'això, diu, són les reunions que manté amb l'agència catalana de residus, diferents grups parlamentaris i el poble de Sant Jaume. El president ha llançat un dard a l'oposició, reclamant-li "responsabilitat de govern". 

Els dos consellers comarcals del PSC han votat a favor de la planta de triatge, conjuntament amb l'equip de govern de Convergència i Unió. Josep Guix celebra la decisió de l'Agència Catalana de Residus i demana "accelerar els tràmits per construir aquesta planta". Guix també recrimina a ERC que voti en contra d’una proposta feta pel govern de la Generalitat, del qual el seu partit en forma part: "Ho trobo poc ètic". 

Veïns de Sant Jaume de Llierca, escoltant el ple

Entre el públic del plenari hi ha hagut diversos representants de la plataforma veïnal contraria a la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca i l’exalcalde del municipi i actual cap de l'oposició.