Can Trona obrirà diumenge per posar en valor el patrimoni de la Vall d'en Bas

L'edifici de l'ecomuseu, impulsat per l'anterior equip de govern i criticat durament per l'actual, es reconverteix en un centre de cultura i natura | Compta amb un auditori amb capacitat per a 130 persones

L'ecomuseu de la Vall d'en Bas s'inaugura diumenge
L'ecomuseu de la Vall d'en Bas s'inaugura diumenge | Martí Albesa
13 de juliol del 2016
Actualitzat a les 9:00h
Can Trona és el nom que finalment té l'edifici de l'ecomuseu de la Vall d'en Bas, un equipament que el nou equip de govern municipal ha redissenyat. "Això no serà un museu sinó que serà un centre de cultura i natura, que té per objectiu posar en valor el patrimoni natural i cultural", explica l'alcalde, Lluís Amat. 

Aquest patrimoni que reivindiquen des de la Vall es posarà en valor explicant, per exemple, que la Vall d'en Bas és l'únic vestigi català al mapa de la memòria del món de la UNESCO. El programa recull els principals documents de la història universal i el llibre del Sindicat Remença de la Vall d'en Bas és l'únic que hi apareix de Catalunya, al costat del Tratado de Tordesillas espanyol, la Declaració dels Drets Humans francesa, la bíblia de Gutemberg o la Instauració del Sistema Mètric decimal. 

Inauguració, diumenge a les 11h

L'edifici s'inaugurarà aquest diumenge a les 11 del matí. Tal com va avançar NacióGarrotxa el passat mes de novembre, obrirà cinc espais i en quedaran dos de tancats a l'espera de buscar-li un nou ús. Can Trona compta amb un auditori amb capacitat per a 130 persones, equipat amb les últimes tecnologies i amb cabines per fer traduccions simultànies. També té l'ecomuseu pròpiament dit, l'única sala de pagament de l'edifici, i una zona d'exposicions temporals, on ara n'hi haurà una de dedicada als productes fets a la Vall d'en Bas. L'edifici es completa amb un espai central on hi haurà l'oficina de Turisme i diverses escultures i exposicions temporals. 
 

Auditori de l'edifici de Can Trona, amb capacitat per a 130 persones. Foto: Andreu Oliveras


El nom de Can Trona és un petit homenatge a la masia que dóna nom al veïnat on es troba l'edifici polivalent. A més, és en aquesta masia on als anys 70 s'apuntava que s'hi instal·laria un futur museu de la Vall d'en Bas. A partir de la setmana que ve, l'edifici estarà obert de dimarts a diumenge, de deu del matí a dues del migdia. Passat l'estiu, l'equipament obrirà els caps de setmana. Per visitar-lo entre setmana caldrà concertar cita prèvia. 

L'edifici de l'ecomuseu té 2.000 metres quadrats i la seva construcció haurà costat prop de 2.800.000 euros.