El Consell Comarcal nega tenir interessos en els terrenys de la planta de Sant Jaume

Els serveis jurídics de l'ens estan estudiant totes les declaracions que s'han fet aquests dies per denunciar els qui hagin difamat contra la institució | Joan Espona defensa la urgència de l'equipament pel sobrecost que hauran de pagar a partir del 2017 per portar les deixalles a l'abocador de Beuda

Una de les pancartes instal·lades a Sant Jaume, en contra de la planta
Una de les pancartes instal·lades a Sant Jaume, en contra de la planta | Martí Albesa
06 de juliol del 2016
Actualitzat a les 11:17h
El Consell Comarcal de la Garrotxa nega tenir cap interès en els terrenys de Can Coma de Baix on s'ha d'instal·lar la futura planta de gestió de residus de Sant Jaume de Llierca. El president de la institució, Joan Espona, ha deixat clar que ni el Consell ni cap càrrec polític és el propietari dels terrenys, desmentint els rumors que havien anat corrent els últims dies per la comarca. Espona ha avançat que els serveis jurídics estan analitzant totes les declaracions fetes als darrers dies per estudiar possibles demandes per difamació. 

En la primera roda de premsa després que l'Agència de Residus aprovés la construcció de la planta, Joan Espona ha defensat la necessitat de l'equipament. Assegura que a partir del 2017, el Consell haurà de pagar un sobrecost per cada quilo de residus que entri a l'abocador de Beuda, una multa que l'any 2020 rondarà als 900.000 euros si no hi ha la planta en funcionament. És per aquesta urgència, diuen, que no han volgut esperar a la resolució del contenciós judicial. 

Els responsables de SIGMA veuen inviable utilitzar les plantes de tractament d'Osona i l'Alt Empordà, com sí defensen els detractors de la planta de Sant Jaume. Asseguren que ja estan al límit de capacitat amb les deixalles del Ripollès i Osona i Alt i Baix Empordà, respectivament, i que no hi cabrien les de la Garrotxa i el Pla de l'Estany. A més, diuen que el cost de transportar els residus fins a les comarques veïnes també seria molt elevat. 

"Tenint en compte la que ens està caient a Catalunya i la falta de recursos, creieu que si no fos imprescindible el govern de la Generalitat ens donaria aquests 14 milions d'euros? ", opina el president del Consell Comarcal de la Garrotxa. 

Oberts a dialogar amb els veïns

Joan Espona deixa la porta oberta a negociar una solució acordada amb els veïns de Sant Jaume i la Generalitat, fins i tot estan disposats a canviar la ubicació. Tot i així critica a l'anterior equip de govern d'ERC. Assegura que per una banda els oferien traslladar l'equipament al polígon industrial i per l'altra modificaven les normes urbanístiques impedint-ne la seva instal·lació: "Quina confiança pots tenir en un ajuntament i un alcalde, que mentre fa la proposta als mitjans de comunicació modificava les normes urbanístiques?".
 

El Consell Comarcal de la Garrotxa defensa la necessitat de la planta de Sant Jaume. Foto: Andreu Oliveras


El Consell Comarcal es reunirà el 13 de juliol amb parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP per explicar-los la seva posició, després de la reunió que els diputats van tenir amb l'ajuntament de Sant Jaume i l'associació de veïns contrària a la planta. "No crec que el Parlament sigui un lloc per anar a debatre aquest tema, sinó per anar a informar als diputats", assegura Espona. 

El ple del Consell Comarcal d'aquest mes de juliol està previst que ratifiqui el conveni amb l'Agència de Residus per construir la planta.