La història de superació de La Fageda arribarà arreu del món de la mà d'Isona Passola

Televisions de Dinamarca, Suïssa, Toronto, Israel i Catalunya ja han comprat el projecte, que emetran per les respectives cadenes

Tràiler del documental «Yoghurt Utopia»
Tràiler del documental «Yoghurt Utopia»
Redacció NacióGarrotxa
05 de juliol del 2016
Actualitzat a les 17:39h


La documentalista anglo-catalana Anna Thompson s'ha fixat amb la cooperativa la Fageda per realitzar el seu darrer documental, Yoghurt Utopia. El film repassa els orígens de la Fageda des dels anys 70, quan Cristóbal Colon va decidir treure els malalts de l'Hospital Psiquiàtric de Salt i donar-los una feina. El documental arriba fins a l'actualitat, amb Colon a punt de jubilar-se.

La cinta, produïda per Isona Passola, compta amb el suport de les televisions de Dinamarca, Suïssa, Toronto, Israel i Catalunya, a més del Sundance Institute dels Estats Units. "Volem portar aquesta història al món per moltes raons: perquè és una empresa social, perquè és una manera molt bona de tractar la gent amb malalties mentals i perquè volem ensenyar com d'important i innovadora és la Garrotxa", explica la directora del documental

"L'experiència de Cristóbal Colon, dels iogurts de la Fageda, té una dimensió internacional molt important perquè no és només la part humana, l'experiència és una resposta molt important als grans reptes de la psiquiatria moderna", destaca Passola. 

Estrena al 2017

Per acabar el documental els feien falta 15.000 dòlars. Van obrir una campanya de micromecenatge i ja n'han recollit 22.000, provinents de donacions fetes des d'Austràlia, la Xina, Brasil i fins i tot les illes Caiman. Fa dos anys que van començar a rodar el documental. La idea és estrenar-lo a principis del 2017, quan el portaran a festivals d'arreu del món.

Thompson és una professional dels documentals i al llarg de la seva carrera n'ha fet una quarantena per cadenes com la BBC, el Discovery Channel o el National Geographic. Meitat catalana, meitat anglesa, l'Anna ha passat molts estius a la comarca.