El preu dels pisos puja un 20% a Olot en l'últim any

El sector subratlla que el mercat s'estabilitza però admet que encara és aviat perquè s'engeguin noves promocions

A Olot remunta el preu dels habitatges
A Olot remunta el preu dels habitatges | Martí Albesa
ACN
03 de juny del 2016
El preu dels pisos ha pujat per sobre del 20% als municipis gironins més tocats per la crisi immobiliària. Són sobretot poblacions d'interior, com Salt, Olot o Banyoles. Com recull el 32è estudi de preus de mercat, que elaboren periòdicament el Gremi de Promotors i els API, això demostra que el sector del totxo s'estabilitza i entra en una "normalització progressiva".

Un pis de segona mà al centre de Banyoles és un 26,7% més car que ara fa un any. O bé un de nova construcció que es trobi al Firal d'Olot s'ha encarit fins a un 20,9%. Aquests percentatges també es reprodueixen a Salt, on un habitatge nou a la Massana ara és un 30,6% més car o un de segona mà a la mateixa zona s'ha apujat un 13,3% al llarg dels últims dotze mesos.

"Trobem que en aquella part de la demarcació que havia patit més la crisi immobiliària, ara els preus s'estan recuperant", explica el president del Gremi de Promotors, Josep Maria Coll. Al 2015, de mitjana, arreu de les comarques gironines, els habitatges es van encarir un 1,4%.

"Si comparem els preus actuals amb els d'ara fa tres anys, de mitjana són un 11,20% més baixos; i si ho fem amb els que hi havia el 2010, la davallada ha estat del 24,60%", ha concretat el president dels API, Ramon Corominas.

A la costa, baixen

Si bé la tendència generalitzada és que s'apugen els preus, però, també hi ha municipis on han anat a la baixa. Aquesta situació es dóna en aquells de costa que, sobretot, concentren segones residències (i que havien registrat increments sobtats de preu per l'interès dels estrangers en adquirir-hi habitatges). 

Segons concreta l'estudi, els preus dels habitatges han anat a la baixa a Lloret de Mar (Selva), Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) o Palamós (Baix Empordà). En aquestes poblacions, d'un any per l'altre, hi ha hagut davallades d'entre el 5 i el 18%.

Encara és aviat per a noves promocions

Si bé els preus, la constitució d'hipoteques i les compravendes es recuperen, el sector també admet que encara és aviat per parlar de noves promocions. Perquè això sigui així, explica Josep Maria Coll, s'han de donar una sèrie de factors: que la manca d'estoc d'habitatges en aquell municipi faci necessari fer-ne més, que els preus de venda justifiquin l'operació i que el constructor en tregui prou marge per assumir el risc.

"A més, s'ha de tenir en compte que ara el mercat demanda un altre tipus d'habitatges; la gent en busca que siguin més grans, per exemple, de 110 metres quadrats i quatre habitacions", precisa el president del Gremi de Promotors. Coll explica que ja hi ha llocs amb necessitat de construir nous edificis. En concret, esmenta Girona ciutat. "Aquí, però, el problema és la manca de sòl", precisa.

Per últim, el 32è estudi de preus de mercat també fa una repassada als lloguers. Aquí, com també passa en obra nova i segona mà, els preus han anat a l'alça d'un any per l'altre (trencant l'evolució a la baixa que havien registrat d'ençà dels anys 2008 i 2009). 

"Ens trobem amb escassetat de pisos de lloguer per cobrir la demanda que ens arriba, i això és el que explica els augments", concreta el president dels API. Entre els llocs on els lloguers han pujat més durant el darrer any es troben municipis com Salt, Blanes o Palamós.
Arxivat a