Felip VI signa la convocatòria d'eleccions després del fracàs de la política espanyola

Els nous comicis se celebraran el 26 de juny | És la primera vegada en democràcia que el cap d'estat rubrica una repetició de les eleccions un cop transcorregut el període establert per intentar una investidura

Redacció
03 de maig del 2016
Actualitzat a les 11:20h
El rei Felip VI ja ha signat aquest matí al Palau de la Zarzuela el decret de dissolució de les Corts i convocatòria d'unes noves eleccions espanyoles el pròxim 26 de juny. És la primera vegada en democràcia que el cap d'estat rubrica una repetició dels comicis un cop transcorregut el període establert per intentar una investidura. Ho fa tal com estableix l'article 99 de la Constitució, que és el que fixa el termini de dos mesos per a una convocatòria electoral automàtica a partir del moment en què se celebra la primera votació d'investidura i cap candidat obté el suport de la cambra.

Un cop aparegui publicat al BOE, s'obre el calendari d'aquests comicis que certifiquen el fracàs de la política espanyola. Comença el dia 13 de maig, data límit perquè les formacions s'inscriguin en format de coalició. Deu dies després, el 23 de maig, els partits han d'haver registrat les seves llistes electorals. Es faran públiques als butlletins oficials el dia 25 i les llistes quedaran oficialment proclamades el 31 de maig.

La campanya electoral comença a les 00h del 10 de juny i acaba a les 24 hores del 24 de juny, coincidint amb Sant Joan. El dia 25 és jornada de reflexió i el 26 les eleccions. La previsió és que les noves Corts es constitueixin el 19 de juliol.