Dissabte Sant, balla el «Xai Be»

L'Esbart Olot celebra els deu anys de la recuperació de la dansa, amb la incorporació de tres coreografies noves

Redacció
21 de març del 2016
Actualitzat el 24 de març a les 11:27h
Dissabte, a les set de la tarda, l'Esbart Olot ballarà la dansa del Xai Be a la plaça Major d'Olot. És el desè cop que la ciutat tornarà a veure el Xai Be, després que el 2007 l'esbart recuperés una dansa que data del 1490 i que es va ballar fins a mitjans del segle XIX. Com a novetat, el director de l'Esbart, Àlvar Borrell, ha coreografiat un galop d'entrada, una sardana curta i un vals-jota que es ballaran just abans del Xai Be. La música de les tres peces l'ha compost Agnès Algueró.

​A partir de les sis de la tarda, una cercavila de bastoners i grallers de l'esbart acompanyaran el públic fins a la plaça Major. En acabar el Xai Be hi haurà concert i ball a càrrec dels Ministrers del Sabre, que també posaran la música als balls de l'Esbart.

Una de les danses més antigues de Catalunya

El Xai Be, juntament amb la Patum de Berga, és una de les danses més antigues de Catalunya. Històricament, el ball del Xai Be el feien els pastors dels voltants de la ciutat per celebrar la seva festa. Sempre s'ha ballat a la plaça Major i per això, en cas de pluja s'anul·la i no es busca cap emplaçament alternatiu. 

En no conservar cap document original sobre els passos del Xai Be, van ser els propis balladors de l'Esbart Olot qui van idear la coreografia, que consta de vuit moviments amb l'ajuda de bastons. La música sí que es consevava i encara avui és la mateixa. Aquesta vegada seran els Ministers del Sabre qui l'interpretaran. 
 

La dansa la ballen el Dissabte Sant, a la plaça Major. Foto: Martí Albesa

Arxivat a