GRÀFICS Més de la meitat dels pobles de la Garrotxa no han tingut cap alcaldessa

Des del 1979, només 9 dones han governat a la comarca, en contrast amb els 91 homes que han liderat els respectius municipis | Actualment hi ha un 38% de dones regidores

09 de març del 2016
Actualitzat el 11 de març a les 18:58h
Proporció d'alcaldes i alcaldesses que hi ha hagut a la Garrotxa
Proporció d'alcaldes i alcaldesses que hi ha hagut a la Garrotxa | Andreu Oliveras
La política, a la Garrotxa, és cosa d'homes. Actualment només hi ha dues alcaldesses en els 21 municipis de la comarca. Montagut i Oix i Beuda són les dues úniques poblacions on governa una dona. 

Des de la recuperació de la democràcia municipal el 1979, a la comarca hi ha hagut 91 alcaldes i 9 alcaldesses. En 14 dels 21 municipis mai ha governat cap dona, als darrers 37 anys. Besalú va ser l'única població garrotxina on les primeres eleccions democràtiques després del franquisme van escollir una alcaldessa. Al llarg dels anys, Beuda, Les Preses, Montagut i Oix, Olot, Riudaura i Santa Pau també han tingut una dona al capdavant del govern municipal. 


Més de la meitat dels regidors són homes

La paritat tampoc es compleix a dia d'avui als plens municipals. A la Garrotxa hi ha 111 regidors (62%) i 67 regidores (38%). Només a Riudaura i Sant Joan les Fonts hi ha més dones que homes a les sales de plens.

Per partits, els més paritaris són ERC i la CUP amb una proporció de 54% - 46%. En el cas dels republicans guanyen els homes mentre que en els cupaires es giren els percentatges i les dones són la majoria. Convergència i el PSC estan lluny de la igualtat, fregant el 70% d'homes entre els seus càrrecs electes. 


Al Consell Comarcal hi ha 18 consellers comarcals i 7 conselleres, menys d'un 30% del plenari. Al Parlament hi ha un 42% de dones diputades i al Congrés aquesta xifra baixa fins al 39%.