L'Olotx2 ha generat un impacte econòmic de 434.196 euros a la ciutat

Per cada euro invertit hi ha hagut un retorn al territori de prop de 13 euros, segons dades de l'Ajuntament d'Olot | Els restaurants van servir 9.309 menús i els hotels, més perjudicats pels pronòstics meteorològics, han registrat un 54% d'ocupació

Botigues, hotels i restaurants es van bolcar en l'Olotx2 el passat cap de setmana
Botigues, hotels i restaurants es van bolcar en l'Olotx2 el passat cap de setmana | Martí Albesa
ACN
03 de març del 2016
Actualitzat a les 16:49h
L'Olotx2 va generar un impacte econòmic de 434.196 euros. Això vol dir que de cada euro invertit hi ha hagut un retorn al territori de prop de 13 euros, segons dades de la nova metodologia que s'ha utilitzat aquest any per conèixer amb detall l'impacte d'aquest esdeveniment. Per fer-ho s'ha utilitzat, entre altres, els 11 comptadors de persones instal·lats al centre d'Olot.

El regidor de Promoció Econòmica, Estanis Vayreda, ha fet una valoració molt positiva, sobretot tenint en compte que aquesta edició va estar marcada per la pluja. "Ens ha sorprès perquè ens pensàvem que el resultat seria més dolent però s'ha vist que és un esdeveniment consolidat i que la gent ho espera", afirmava aquest dijous el regidor en referència al fet que un 70% dels enquestats –es van fer unes 400 entrevistes- ja havien vingut en altres edicions. 

La restauració aporta un 62% dels ingressos

Dels 434.196 euros d'impacte, només 32.170 euros es corresponen a allotjament i una part molt important, 271.384 euros, al sector de la restauració que va superar una ocupació de l'oferta del 83% i un total de 9.309 menús servits. Molts restaurants van observar que els visitants havien consumit més extres al menú i alguns van superar els 800 àpats servits durant el cap de setmana. 

El sector hoteler va ser el més afectat per les males previsions meteorològiques amb una mitjana d'ocupació del 54%, essent els hotels olotins els que van tenir una xifra més alta amb un 68%. Una xifra que dista molt del 90% que es va assolir aproximadament en l'edició passada.

Vayreda ha reconegut que algun establiment ha demanat presentar una queixa perquè creien que les males previsions meteorològiques havien causat moltes anul·lacions però des de l'Ajuntament es proposa una major "pro activitat" per part dels mateixos hotelers. Segons Vayreda, els allotjaments que van avisar als clients per informar-los que no hi havia problemes per arribar van evitar una reducció de les reserves i ha explicat el cas d'un hotel que va arribar al 100% de l'ocupació gràcies a aquesta feina. 

Més de la meitat dels clients van ser garrotxins

Pel que fa al perfil dels visitants, el 51% del total era públic local mentre que el 45% restant provenia de Barcelona i de la demarcació de Girona. L'any passat la proporció va ser del 60% procedent de fora enfront d'un 40% de públic garrotxí. El regidor de Promoció Econòmica ha explicat que precisament l'augment de públic local ha permès compensar la davallada de les reserves als restaurants que havien tingut cancel·lacions de visitants de fora per culpa del mal temps. 

La despesa mitjana per participant va ser de 30 euros per persona i dia. Segons Vayreda, els responsables d'aquesta eina han subratllat que es demostra que l'esdeveniment té "molta eficiència pressupostària" perquè amb pocs recursos l'impacte generat és molt alt" si es compara amb altres esdeveniments a la demarcació. L'Ajuntament ha destinat 34.000 euros a l'Olotx2 d'enguany, dels quals 29.000 s'han invertit directament i els 5.000 euros restants de forma indirecta amb despeses de personal i brigades municipals, entre d'altres. 

Mesurar l'impacte d'altres esdeveniments a la ciutat

L'Ajuntament d'Olot està estudiant quins altres esdeveniments es poden comptabilitzar amb aquesta nova metodologia per poder veure més clarament el retorn. Vayreda ja ha dit que de ben segur es farà a la Fira Orígens, al Sismògraf o a les Festes del Tura. La idea és calcular-ho durant uns anys per poder veure l'evolució dels diferents esdeveniments i el seu impacte econòmic. 
Arxivat a