L'origen de la contaminació del torrent del Riot serien antigues fuites de fuel

L'aigua analitzada per l'ACA estava en bon estat, però els fangs del subsòl sí que presentaven restes d'hidrocarburs

Redacció NacióGarrotxa
02 de març del 2016
Actualitzat el 07 de març a les 18:43h
Les investigacions de l'Agència Catalana de l'Aigua sobre els fangs negres que van aparèixer al torrent del Riot a Begudà apunten que podria tractar-se de restes d'antigues fuites de fuel. Els anàlisis realitzats conclouen que l'aigua de la riera té uns paràmetres normals i no donen cap pista sobre l'origen dels fangs. 

Sí que s'ha detectat hidrocarburs degradats en molt baixa concentració en les mostres analitzades dels fangs. Per això, la hipòtesi que pren més força és que es tractés d'antigues fuites de fuel, que estiguessin retingudes durant anys en el subsòl i que amb les obres d'ampliació d'una empresa propera hagin arribat fins al torrent. 

L'ACA segueix amb les investigacions fins a saber de manera certa com van arribar aquests fangs al Torrent del Riot. Els tècnics han demanat tota la informació disponible sobre les instal·lacions de fuel a la indústria en qüestió, que va patir un vessament accidental l'any 2001. Als propers dies, s'agafaran mostres del voltant d'aquestes antigues instal·lacions de fuel que ja no s'utilitzen, des del 2002 es van substituir per gas, per veure si hi ha terres contaminades al subsòl. 

L'empresa ja ha retirat el substat negrós del torrent, mitjançant camions cisterna. 

Ara fa un mes, un veí de la zona va denunciar que l'aigua que baixava pel torrent del Riot, a tocar del polígon de Begudà, era de color fosc.