Joan Tharrats: «El falsificador del meu pare no era un membre de la família»

Els Mossos d'Esquadra han detingut a tres persones per falsificar quadres del famós pintor català | En total s'han decomissat 260 obres, pigments, mostres de pintures, retalls emprats per confeccionar collages | L'únic fill viu de l'artista vol aclarir que el falsificador de les obres del seu pare no és un familiar directe

Redacció
16 de febrer del 2016
Actualitzat a les 9:12h
Joan-Josep Tharrats i Vidal (Girona 1918- Barcelona 2001) va ser un reconegut pintor català que juntament amb els pintors Modest Cuixart i Antoni Tàpies i el poeta, Josep Vicenç Foix, va fundar el moviment artístic, Dau al Set. El grup organitzava exposicions, activitats culturals i va editar la revista del mateix nom, el 1948. Tharrats va ser un dels pintors catalans més reconeguts internacionalment, va exposar les seves obres a Nova York, però també a la Biennal de Venècia o a la de Sao Paulo, entre molts altres llocs del món; i va guanyar nombrosos premis, com la Creu de Sant Jordi o el Premi Nacional de les Arts Plàstiques. 
 
Ara, 15 anys després de la seva mort, els Mossos d'Esquadra han detingut a tres homes acusats de falsificar i distribuir quadres seus. En total s'han decomissat 260 obres d'art i entre els arrestats hi ha un conegut galerista, un marxant d'art de Barcelona i qui falsificava, un familiar "polític" del pintor. 

"Vull aclarir que el falsificador del meu pare no era un membre de la família, com s'ha publicat i dit pels mitjans", ha explicat a NacióDigital l'únic fill viu del pintor, Joan Tharrats. "El meu pare es va casar, per segona vegada, amb una dona que tenia un fill d'un altre matrimoni. I ha estat aquest home el que s'ha dedicat a malmetre l'obra del meu pare". 

Els quadres de Joan-Josep Tharrats s'havien devaluat en els darrers anys perquè apareixien nous quadres que la família no en tenia cap coneixement que els hagués pintat. Actualment, Joan Tharrats és l'únic membre de la família que té el poder de legitimar la validesa del treball del pintor. Per aquest motiu, la Unitat Central de Patrimoni Històric es va posar en contacte amb ell en tenir l'alerta de l'estafa massiva. "Vull agrair als Mossos tota la tasca que han fet perquè a la família ja sospitàvem d'ell, però no en teníem proves per demostrar res", ha afegit en Joan Tharrats.

Els agents van aconseguir recuperar obres d'art amb la signatura del pintor, fotografies i fotocòpies a color amb la mateixa signatura. A més també van intervenir pigments, mostres de pintures, retalls emprats per confeccionar collages i material, estris i instruments utilitzats per elaborar les falsificacions decomissades. Paral·lelament, els investigadors van fer escorcolls en domicilis i locals de Barcelona, Sant Feliu de Guíxols i Olot, on van trobar 111 obres falses i 26 pendents de valoració.

Després de declarar en seu judicial, els tres detinguts van quedar en llibertat amb càrrecs. La investigació segueix en curs i no es descarten noves detencions.