El Museu de la Garrotxa posa en valor «L'art a Olot durant la II República»

Fins el 22 de maig, la Sala Oberta acull una exposició que repassa el patrimoni artístic de la ciutat entre el 1931 i el 1939

L'exposició «Art a Olot durant la II República», a la Sala Oberta
L'exposició «Art a Olot durant la II República», a la Sala Oberta | Andreu Oliveras
Redacció NacióGarrotxa
12 de febrer del 2016
Actualitzat a la 13:12h
Fins el 22 de maig, la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa acull l'exposició Art a Olot durant la II República. La mostra posa la lupa sobre tot allò que passava a la capital de la Garrotxa entre el 1931 i el 1939, un reflex del que es vivia al país en aquells anys. "És com estudiar l'oceà en una gota d'aigua", explica el comissari de l'exposició, Narcís Selles.

Quadres de Josep Pujol, Ramon Barnadas, Pere Gussinyé i Iu Pascual, entre altres, conviuen amb llibres de Gil Vidal, Joaquim Danés i Josep Maria Mir Mas de Xexàs. És en l'apartat dedicat als cartells i les caricatures on es veu més l'avantguarda i la modernitat d'uns artistes que bevien de les grans corrents pictòriques que en aquella època hi havia a Europa.

L'exposició també s'atura en les institucions artístiques del moment, des de la Foneria Barberí fins a l'Escola de Belles Arts i Oficis i a la recent creada Escola Superior del Paisatge. Aquesta darrera és un invent de la República, que va funcionar entre el 1934 i 1939, amb l'objectiu de formar alumnes d'arreu del país en la pintura paisatgística. 
 

Alguns dels cartells exposats a la Sala Oberta. Foto: Andreu Oliveras


La Sala Oberta també recorda el paper de l'església de Sant Esteve com a magatzem del fons artístic del Museu Nacional, que la Generalitat va traslladar a Olot durant la Guerra Civil, abans d'enviar-les a Ginebra per garantir-ne la seva seguretat. 

Art a Olot durant la II República es complementa amb un cicle de conferències a l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa i amb visites guiades a la Sala Oberta, a càrrec del comissari de l'exposició.
 
Activitats Complementàries
Visites guiades a l'exposició
Dissabte 20 de febrer a les 12:00
Dissabte 30 d'abril a les 12:00

Conferències a l'Arxiu Comarcal
El republicanisme a Catalunya, dissabte 12 de març a les 18:30.
Arquitectura racionalista i republicanisme, dissabte 9 d'abril a les 18:30
Iconoclàstia i republicanisme, dissabte 21 de maig a les 18:30
Presentació del llibre Art a Olot durant la II República, 29 d'abril a les 19:00 
Arxivat a