Descobert a Sant Joan les Fonts l'únic blister volcànic de la península Ibèrica

Es tracta d'una deformació en un túnel de lava, a la zona de les Tres Colades

Blister descobert a la zona de les Tres Colades, a Sant Joan les Fonts
Blister descobert a la zona de les Tres Colades, a Sant Joan les Fonts | Martí Albesa
05 de febrer del 2016
Actualitzat a les 12:49h
El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa acaba de descobrir un blister volcànic únic a la península Ibèrica. Es tracta d'una deformació en forma de bombolles en un túnel per on hi circulava la lava ara ja fa 150.000 anys. La van trobar per casualitat, després de netejar la zona del Molí Fondo de Sant Joan les Fonts.

L'estudi ha estat finançat pel parc natural i l'ha dut a terme el geòleg garrotxí Llorenç Planagumà. Plangumà explica que la troballa és l'equivalent a la calçada del gegant d'Irlanda o a blisters que es poden veure a les illes Canàries. "Si la gredera del Croscat és l'estrella del vulcanisme explosiu, aquesta zona és l'estrella de la part efusiva", reflexiona Llorenç Planagumà. 

Els blisters es formen quan una colada de lava circula per l'interior d'un túnel, també de lava, i a causa de la pressió en deforma les parets. 
 

El geòleg Llorenç Planagumà, mostrant la descoberta. Foto: Martí Albesa


Els investigadors del parc natural desconeixen de quin volcà provenia la colada de Sant Joan les Fonts on hi ha el blister. És impossible determinar-ho a simple vista perquè està tallada pels dos costats i per saber-ho caldria fer uns estudis químics més complexos i molt més cars. El blister està just al punt on se sobreposen tres colades diferents de fa 600.000 anys, 150.000 anys i 130.000 anys. 

L'Ajuntament de Sant Joan instal·larà panells explicatius a les zones informant de la presència del blister. "És un atractiu més de la ruta de les tres colades, amb la senyalització posarem més informació; és una d'aquelles coses que quan t'ho expliquen, ho veus bé", detalla l'alcalde de Sant Joan les Fonts, Joan Espona.