L'església de Sant Esteve necessita actuacions de millora urgents

L'Associació Amics de Sant Esteve està elaborant un ordre de prioritats per establir quines són les obres que corren més pressa | Restaurar quadres, consolidar la façana i arreglar humitats són algunes de les tasques pendents

Cal actuar dins i fora del temple, si es vol salvaguardar el seu extens patrimoni
Cal actuar dins i fora del temple, si es vol salvaguardar el seu extens patrimoni | Martí Albesa
25 de gener del 2016
L'església de Sant Esteve d'Olot és, després de la catedral de Girona, l'església parroquial que té més patrimoni artístic de tot el Bisbat gironí. Guarda importants obres d'art que s'han anat acumulant al llarg dels anys. El problema ara és la seva conservació.

Cal una bona custodia per evitar robatoris com els que anys enrere quan uns lladres es van endur alguns dels àngels de l'altar del Roser, que data del segle XVIII o quan uns pispes van esbotzar el sagrari i es van emportar el copó amb les sagrades formes. 

Lluny queden aquells anys on a Sant Esteve hi vivien deu capellans, amb una església plena de feligresos que s'encarregaven del temple. Ara només hi ha mossèn Lluís i al juny es jubilarà i arribarà un nou rector. Per evitar que es faci malbé tot aquest patrimoni o que el Bisbat l'acabi traslladant a Girona argumentant-ne una millor conservació, s'ha creat l'Associació d'Amics de Sant Esteve i el Santuari del Tura

Feines de conservació per diverses generacions

Aquesta agrupació de laics està establint l'ordre de prioritats de les diferents actuacions que calen a l'església. N'hi fan falta tantes que asseguren que hi ha feina per a dues o tres generacions. Una de les més urgents és la restauració de les pintures de Joan Carles Panyó que hi ha instal·lades a una de les capelles laterals. Es van realitzar a principis del segle XIX i es van restaurar el 1936. La tècnica que es va aplicar llavors va ser envernissar-les per sobre, una actuació que al llarg dels anys ha enfosquit les teles i a dia d'avui pràcticament no es veuen. 
 

La façana és una de les actuacions pendents de l'església de Sant Esteve. Foto: Martí Albesa


La pedra de la façana cau a trossos i alguns dels capitells ja han baixat. Cal una actuació integral de neteja i consolidació de la pedra. "No es pot actuar ni posar les imatges dels sants a les fornícules fins que se sàpiga l'estat de la façana", explica l'historiador Josep Murlà, membre de l'associació. 

A l'exterior un altre dels problemes prioritaris és la millora del paviment de la rampa dels morts. De tant pujar i baixar els carruatges amb els tauts al llarg dels anys, ara està plena de sots, per on es filtra l'aigua i provoca un problema d'humitats a les estances inferiors del temple. 

Espais per a l'ús de la ciutat

L'associació també pensa amb arreglar la capella dels Dolors, actualment molt malmesa a causa de les humitats, i convertir-la en una sala d'actes al servei de la ciutat. Es tracta d'un espai a peu de carrer, al centre d'Olot, que confien que pot ser de gran utilitat. 
 

El rector de Sant Esteve, amb dos dels membres de l'associació d'amics del temple. Foto: Andreu Oliveras


La llista d'actuacions és llarga i el finançament per dur-les a terme és escàs. L'associació ara vol picar totes les portes per mirar d'aconseguir ajudes de l'administració. També demana als olotins que es facin socis i contribueixin a la causa i organitza visites guiades per recaptar fons. La propera serà aquest dissabte, a les deu del matí.
Arxivat a