La Garrotxa i el Pla de l'Estany s'uneixen per gestionar els residus

Els dos consells comarcals aproven realitzar conjuntament la recollida i tractament de les escombraries | CiU i el PSC hi voten a favor i ERC i la CUP s'abstenen

Ple de gener del Consell Comarcal de la Garrotxa
Ple de gener del Consell Comarcal de la Garrotxa | Andreu Oliveras
22 de gener del 2016
Actualitzat a les 8:54h
La Garrotxa i el Pla de l'Estany gestionaran conjuntament la recollida de residus. El 5 de gener ho va aprovar el ple del Consell Comarcal del Pla de l'Estany i aquest dijous ho ha aprovat el Consell Comarcal de la Garrotxa, amb els vots a favor de l'equip de govern de CiU i el PSC i les abstencions d'ERC i la CUP. 

Es crearà un nou ens que agruparà les dues comarques en igualtat de condicions. "Serem els que decidirem totes les coses i qui marcarà les pautes", explica el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona. Josep Guix, del PSC, també ho valora molt positivament: "Tindrem una massa critica important perquè la gestió de les dues comarques es pugui fer amb més bon criteri i sigui més efectiva i més barata".

El nou organisme gestionarà l'abocador del Clot de les Mules de Beuda, el de Puigpalter de Banyoles, la planta compostatge d'Olot i les futures infraestructures de gestió conjunta, com per exemple una futura planta de triatge.

Retiscències d'ERC i la CUP

Menys optimistes es mostren els representants d'Esquerra i la CUP. Si bé no els sembla malament crear sinergies i treballar conjuntament, els dos partits es mostren reticents amb certs aspectes de l’acord. 

A Esquerra li fa por la ubicació de la planta de triatge. Si bé al conveni no es parla en cap moment d'on s'haurà de construir, el seu portaveu, Narcís Feixas, s'ha volgut mostrar caut. 

A la CUP no li agrada que mantingui la mateixa política de residus. "No podem fer veure que no passa res i perpetuar les mateixes praxis. Fins ara s'ha intentat minoritzat els danys, però sisplau actuem d'una vegada i canviem de model", ha demanat el conseller comarcal Lluís Rubió. Els cupaires aposten per una recollida porta a porta i per engegar campanyes de sensibilització que afavoreixin una reducció de la generació de residus. 

Cada garrotxí produeix 1,35 quilos de residus

Cada garrotxí va generar de mitjana 492,77 quilos de residus el 2014, el que significa que cadascú va llençar diàriament 1,35 quilos d'escombrires. La Garrotxa és la dissetena comarca on més brossa acumula cada habitant i, a més, supera la mitjana catalana de 485,56 quilos per persona. Els garrotxins trien un 40,49% de les deixalles.