L'Associació d'Amics de Sant Esteve posa en valor el patrimoni de la parròquia

S'han proposat donar a conèixer el temple a la ciutat i salvaguardar-ne els tresors | Les actuacions prioritàries són a la capella dels Dolors i a la sala que acollia l'antic museu

10 de desembre del 2015
Actualitzat a les 12:28h
La recent constituïda Associació d'Amics de Sant Esteve i el Santuari del Tura vol posar en valor el patrimoni dels dos principals temples de la ciutat. De moment han començat per Sant Esteve on ja hi han començat a fer algunes actuacions.

Per una banda volen difondre els tresors que hi ha guardats per tal que la ciutadania els conegui i se'ls senti seus. Per això organitzen diverses visites guiades i han elaborat un dossier pedagògic per tal que les escoles i instituts expliquin als alumnes tot allò que hi ha guardat a dins el temple olotí. També faran un curs de formació i un cicle de xerrades perquè els professionals del sector puguin transmetre tots els coneixements sobre Sant Esteve.
 

L'objectiu de l'associació és que els olotins sentin com a propi el patrimoni de Sant Esteve. Foto: Martí Albesa


A més, també afronten diverses tasques de salvaguarda del patrimoni. Els dos eixos de treball prioritaris en aquest sentit són a la capella dels Dolors i a l'antiga sala del Museu. La capella té uns importants problemes d'humitat que han obligat a retirar les pintures de Lluís Carbonell per evitar que es fessin malbé. Ara es poden veure a sobre el cor de la nau principal, a tocar de la figura de Sant Esteve. A més, aviat també en treuran la talla de la Dolorosa pels mateixos motius. 

A la sala de l'antic museu el problema és de corcs. Cal canviar de lloc tot el patrimoni textil que encara s'hi guarda i iniciar el tractament per combatre la plaga. 

El projecte de l'associació va més enllà d'aquestes dues accions d'urgència. L'objectiu és equiperar Sant Esteve com un museu més de la ciutat per tal que els olotins i els visitants en coneguin el patrimoni. "Sant Esteve és molt més que el Greco", explica Javi Palomo, membre de l'associació. 
 

El quadre del Greco és la peça estrella del Museu de Sant Esteve. Foto: Martí Albesa


A part de Sant Esteve, aquest grup de persones també treballa per salvaguardar el patrimoni del Santuari del Tura i les capelles que pertanyen a les dues esglésies com són la del Portal, la de Mas Bernat i la de Santa Magdalena. Es financen amb les quotes dels socis i les aportacions dels fidels, però tenen ganes d'iniciar els tràmits per demanar a les diferents administracions que també s'impliquin en el projecte. 
Arxivat a