Xavier Pallàs, Xavier Solà i Elena Roca guanyen les Beques Ciutat d'Olot 2015

Els estudis sobre les campanes de la Garrotxa, la construcció de viles de la Garrotxa i la Selva i l'observació d'un ratpenat amenaçat s'emporten el reconeixement del jurat

Xavier Pallàs, amb els responsables de les beques
Xavier Pallàs, amb els responsables de les beques | Andreu Oliveras
Andreu Oliveras
25 de novembre del 2015
Actualitzat el 26 de novembre a les 12:57h
Xavier Pallàs, Xavier Solà i Elena Roca han guanyat les Beques Ciutat d'Olot 2015, concedides per l'Ajuntament d'Olot. Cadascuna de les beques està dotada amb 4.500 euros per tal d'impulsar la investigació en els terrenys de les ciències humanes, socials i naturals en l'àmbit de la Garrotxa. Els autors tenen un any per presentar les conclusions. 

Xavier Pallàs Mariani ha guanyat ex aequo amb Xavier Solà la beca Ernest Lluch de Ciències Socials. L'olotí, director de l'Escola de Música de la Ciutat, presenta el projecte titulat Les campanes de la Garrotxa. Pallàs vol aprofundir en "un patrimoni totalment desconegut ja que no l'ha estudiat mai ningú i en un estat d'abandonament", segons explica el propi autor. Tractarà la part musical i també la part històrica de les més de 200 campanes que hi ha a la comarca, la més antiga data de l'any 1303. 

L'altre projecte que s'emporta la beca Ernest Lluch és La revolució urbana a la Catalunya Moderna (1570-1660), viles i masos, construcció i arquitectura a la Garrotxa i a la Selva. Xavier Solà Colomer vol investigar l'urbanització de les viles del Mallol, Sant Privat d'en Bas, Sant Esteve d'en Bas, Riudaura, Sant Feliu de Pallerols, Les Planes d'Hostoles, Amer, la Cellera, Anglès i Sant Julià de Llor. 

Pel que fa a la Beca Oriol de Bolòs de Ciències Naturals, ha recaigut amb el projecte d'Elena Roca Caro Ecologia i conservació del nòctul gros (nyctalus lasiopterus), ratpenat forestal amenaçat, per mitjà de seguiment remot. La tarragonina posa el focus amb un tipus de ratpenat que es troba únicament a la Fageda d'en Jordà. A través de microcàmeres vol seguir la vida d'aquesta espècie que s'alimenta principalment d'ocells. 
  

Llistat històric dels guanyadors de la Beca Oriol de Bolòs de Ciències Naturals

Llistat històric dels guanyadors de la Beca Ernest Lluch de Ciències Socials

 
Arxivat a