Alumnes de Riudaura alliberen 170 crancs de riu autòctons

El centre de reproducció del molí de les Fonts deixarà anar aquest any 1.500 exemplars per tal de reforçar la presència d'aquesta espècie en aigües garrotxines

Alliberament de crancs a Riudaura
Alliberament de crancs a Riudaura | M. A.
Andreu Oliveras
10 de novembre del 2015
Actualitzat el 18 de novembre a les 18:23h

Els alumnes de Riudaura han alliberat 170 crancs de riu autòctons. Foto: Martí Albesa


Els alumnes del CEIP Lluís Castells de Riudaura han alliberat aquest matí 170 exemplars de cranc de riu autòcton, per ajudar a repoblar d'aquesta espècie als rius garrotxins. Actualment només hi ha 31 nuclis de població on sobreviuen crancs de riu autòctons a la Garrotxa. A la resta de la comarca, l'espècie ha desaparegut a causa d'un fong que els transmet el cranc de riu americà.

Els 31 nuclis de població del cranc autòcton es troben sobretot en zones de la comarca amb aigües fredes i ràpides, ja que l'espècie invasora prefereix una major temperatura i un cabal més calmat. Els responsables del Parc Natural, del Consorci del Ter i del Consorci de l'Estany no volen revelar on són aquests punts on encara hi ha presèncie d'exemplars autòctons, per evitar que acabin desapareixent. 
 

L'activitat vol conscienciar als nens de la importància de preservar el cranc de riu autòcton. Foto: Martí Albesa


Els crancs reintroduïts avui són una petita part dels 1.500 exemplars que es reintroduiran aquest any, provinents del Centre de Reproducció del Cranc de Riu Autòcton d'Olot, el centre més important d'aquestes característiques que hi ha a Catalunya. La resta de crancs es deixaran anar en els nuclis on encara es conserva aquesta espècie, per reforçar-ne la seva presència. 

Des del 2004, aquest centre de reproducció situat al Molí de les Fonts d'Olot treballa per reproduir crancs de riu autòcton en captivitat i afavorir-ne la seva reimplantació al territori. Ara està estudiant si hi ha alguns exemplars que per sí sols aconsegueixen tornar-se resistents a la malaltia invasora. 
 

Aquest any s'alliberaran 1.500 exemplars de cranc de riu autòcton a la Garrotxa. Foto: Martí Albesa