Els cultivadors de fesols volen conrear terres abandonades, gràcies a la DOP

Santa Pau acull l'acte de lliurement del certíficat de la Denominació d'Origen Protegit | El municipi espera que la distinció serveixi per fer créixer l'economia

Acte de lliurement del certificat de DOP als Fesols de Santa Pau
Acte de lliurement del certificat de DOP als Fesols de Santa Pau | Albert Ortíz
Andreu Oliveras
09 de novembre del 2015
Actualitzat el 16 de novembre a les 19:35h

Acte de lliurement del certificat de DOP als Fesols de Santa Pau. Foto: Albert Ortíz


Els cultivadors de fesols de Santa Pau esperen que el certificat de Denominació d'Origen Protegit serveixi per recuperar l'activitat agrícola en terres que ara es troben abandonades. "Tenim valls deshabitades i pot ser una oportunitat per crear riquesa amb gent que vagi a explotar aquestes terres d'origen volcànic que fins ara no s'exploten", reflexiona el president del Consell Regulador de la DOP, Lluís Suñer.

Aquest diumenge, responsables de la Comissió Europea a Catalunya i del departament d'Agricultura de la Generalitat han fet l'acte simbòlic de lliurament de la DOP, el vintè producte català que gaudeix d'aquesta distinció. Es culmina d'aquesta manera un camí iniciat fa prop de sis anys, per tal de protegir un producte singular i donar la seguretat al consumidor que el que compra són els vertaders fesols de Santa Pau. 

De moment, 12 productors de fesols ja han aconseguit el certificat de conreadors de la DOP i Suñer confia que amb els anys s'hi uneixin altres productors de Santa Pau. Aquests dies estan acabant de batre la collita del 2015, la primera que portarà el segell de la Denominació d'Origen Protegit. 

2015, bona collita de fesols

Lluís Suñer assegura que "la producció ha estat molt bona tan en qualitat com en quantiat", sobretot pel que fa a les varietats de fesols més tardanes. L'onada de calor del juliol va fer témer als productors, però les pluges de l'agost i el setembre van afavorir el bon creixement del fesol. De tota manera, Sunyer ja ha deixat clar que aquest any no s'arribaran a les més de 60 tones de fesols que es van collir l'any passat, una quantitat que va ser excepcional. 

L'alcalde de Santa Pau, Pep Companys, confia que la Denominació d'Origen Protegit repercuteixi en l'economia de tota la Garrotxa. Volen que els visitants tinguin un motiu afegit per venir al poble a tastar un dels pocs productes de les comarques gironines que gaudeix d'una DOP. Per això crearan el paquet Degusta DOP: "Durant uns mesos, diferents restaurants faran un menú elaborat amb productes de la Denominació d'Origen Protegit".