El Lluèrnia omple Olot de passejants atrets per la llum i el foc

La capital de la Garrotxa es transforma durant cinc hores, coincidint amb l'estiuet de Sant Martí | 57 instal·lacions deixen bocabadats els milers d'espectadors

Xevi Bayona ha transformat el cràter del Montsacopa
Xevi Bayona ha transformat el cràter del Montsacopa | Martí Albesa
Andreu Oliveras
08 de novembre del 2015
Actualitzat el 09 de novembre a les 9:27h

Xevi Bayona ha transformat el cràter del volcà Montsacopa, al Lluèrnia 2015. Foto: Martí Albesa


Aquesta ha estat la quarta edició i els olotins i forasters ja l'esperaven amb ganes. Tan bon punt s'ha fet fosc, el Festival Lluèrnia ha començat a brillar i demostrar tota la seva esplendorositat. 57 muntatges han omplert el centre d'Olot, des de les sis de la tarda fins a la mitjanit. Instal·lacions per a tots els gustos i fetes per a tot tipus d'artistes. 

Poc importa que calgui pujar fins al capdamunt del Volcà Montsacopa amb l'ajuda d'una llanterna, si un cop a dalt la recompensa és veure el cràter com mai abans s'havia vist. El director artístic del festival i articulista de NacióLaGarrotxa, Xevi Bayona, ha volgut recrear el naixement d'aquest volcà tan característic de la ciutat d'Olot. Juntament amb Adrià Villarejo i Alba Colomer han provocat una erupció que el públic observava des de dalt de les torres de defensa, des del voltant del cràter i fins i tot se submergia al seu interior.

Els nenúfers homenatjant a Monnet als clàustres del Carme, fets pels Alumnes dels Ensenyaments Artístics Superiors de Disseny de l'Escola d'Art, ha estat una altra de les perles del festival. En alguns moments hi havia fins i tot cues per accedir a la instal·lació. 
 

Els carrers d'Olot plens de gom a gom, de passejants atrets per la màgia del Lluèrnia. Foto: Martí Albesa


Des de la sis de la tarda la gent omplia tots els carrers del centre d'Olot. Per alguns, aquest estiuet de Sant Martí s'ha convertit en una segona festa major de la ciutat i són molts els qui el tenen marcat al calendari i, encara que visquin fora, tornen a la Garrotxa amb motiu del Lluèrnia. 

En total més de 50 muntatges, dels quals es feia difícil triar el millor. Han destacat especialment els camins de lava a les escales del barri de Sant Bernat, els teatres d'ombres del Firal, els ventiladors lluminosos dels alumnes d'EINA al carrer de Sant Ferriol, el Vol de les Papallones d'Interiors A2 Estudi o les Inflorescències volcàniques de la Plaça Clarà. 

Visitants de 10 països diferents

Entitats, escoles, instituts, artistes amateurs i autors reconeguts, tots ells han participat d'una manera o altra al Lluèrnia. Un festival on a part dels muntatges ha tingut dansa i música en directe. A més, una comitiva formada per persones de Portugal, França, Itàlia, el Regne Unit, Letonia, Irlanda i Alemanya s'ha passejat per Olot per no perdre's detall del Lluèrnia, un festival que forma part del projecte artístic europeu Flâner.
 

Galeria de Fotos Lluèrnia 2015 (Martí Albesa)

Totes les fotos de les edicions anteriors del festival Lluèrnia

  

Un nen, jugant a ombres xineses, al Festival Lluèrnia. Foto: Martí Albesa

Arxivat a