La Garrotxa vol identificar i protegir tots els «arbres amb història»

El Parc Natural edita un catàleg en col·laboració amb les entitats i ajuntaments de la comarca | El projecte va començar el 2009 però es va aturar per manca de finançament

El conseller Santi Vila, a la presentació del projecte
El conseller Santi Vila, a la presentació del projecte | Andreu Oliveras
Andreu Oliveras
03 de novembre del 2015
Actualitzat a les 17:19h

El director del PNZVG, explicant al conseller Santi Vila el projecte.  Foto: Andreu Oliveras


La Garrotxa s'ha proposat identificar tots els arbres singulars de la comarca. L'objectiu és editar un catàleg amb tots els exemplars que es considerin rellevants, protegir-los i indentificar-los sobre el terreny per tal que tothom sàpiga de la importància d'aquell arbre. 

El director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Xavier Puig, explica que "quan es parla d'arbres singulars no ens estem referint a arbres monumentals, sinó a aquells arbres que tinguin alguna cosa a explicar". El parc busca arbres rars, de formes estranyes, de grans dimensions o que apareguin en alguna llegenda de la comarca, per posar alguns exemples dels exemplars que estan buscant. 

Projecte aturat el 2011 per manca de finançament

L'any 2009 va arrencar el projecte d'Arbres amb Història i es van catalogar 200 exemplars de deu municipis garrotxins. Al cap de dos anys, però, es va haver d'aturar la iniciativa per manca de finançament. Ara, l'empresa Noel Alimentària ha decidit posar-hi el capital necessari per continuar la tasca a les onze poblacions que encara falta per inventariar: Argelaguer, Beuda, Castellfollit de la Roca, Maià de Montcal, Mieres, les Preses, Riudaura, Sales de Llierca, Sant Aniol de Finestres, Sant Ferriol i Tortellà. 

Segons ha explicat el màxim responsable del parc natural, l'elaboració del catàleg es fa de manera participativa entre institucions, associacions, entitats i particulars del territori. A part de protegir els arbres emblemàtics, el programa també té una vessant d'educació ambiental, per transmetre a la població local la importància de la natura. 

Col·laboració público-privada

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha presentat el rellançament de la iniciativa a la seu de l'empresa Noel, acompanyat de diversos alcaldes de la comarca. Vila ha posat en valor la importància que el parc natural i les empreses de la comarca treballin colze a colze per assolir objectius compartits: "No només tenim un marc legal que permet que els parcs protegeixin el territori i facin una determinada activitat, sinó que hem aconseguit que la societat civil s'impliqui". 

La Garrotxa és una de les comarques de Catalunya amb un major percentatge de superfície forestal, però la majoria són boscos joves i hi ha pocs arbres vells amb una llarga història al darrere. Aquest projecte vol posar-los en valor i evitar que s'acabin tallant, per culpa del desconeixement de la seva importància.