Dos vulcanòlegs olotins descobreixen un segon cràter al volcà Montsacopa

Llorenç Planagumà i Xavier de Bolòs confirmen l'existència d'una segona erupció en un lateral del con, que va quedar tapada per la lava i les cendres de l'explosió superior

Andreu Oliveras
28 d'octubre del 2015
Actualitzat el 04 de novembre a les 20:38h

Els experts han descobert un segon cràter al volcà Montsacopa. Foto: Martí Albesa


Els vulcanòlegs olotins Llorenç Planagumà i Xavier de Bolòs han descobert un segon cràter al volcà Montsacopa. A part del que es troba al capdamunt del con volcànic, visitat àmpliament per locals i visitants, els experts n'han confirmat un altre al lateral, a la cara sud del volcà. Els treballs de millora de la zona dels horts iniciats per l'ajuntament d'Olot han permès als dos experts confirmar una sospita que feia temps que es tenia, però que no se n'havia trobat cap prova.

Segons ha explicat el geòleg Llorenç Planagumà a NacióLaGarrotxa, d'una mateixa fissura a l'escorça terrestre en van sorgir dues erupcions. En un primer moment hi va haver una erupció tranquil·la a través del cràter recentment descobert. Després se'n va produir una altra de molt més explosiva que va donar forma al volcà. Les cendres i la lava d'aquesta segona explosió van tapar el primer cràter, i en van formar un altre de circular perfectament definit. 

El cràter no és visible pels ulls dels profans a la vulcanologia, però "no cal restaurar-lo", aclareix Planagumà. Senzillament, la troballa serveix per conèixer millor el volcà i poder entendre com es va formar el Monsacopa, entre 130.000 i 20.000 anys enrere. Aquest volcà "ara ja està totalment descrit, igual que el Croscat i Santa Margarida", explica el geòleg olotí. A la Garrotxa, però, hi ha una quarantena de cons volcànics i pot ser que els propers anys es descobreixin noves informacions respecte a la formació d'altres volcans com per exemple Montolivet o la Garrinada. 
 

El Montsacopa és el volcà més visitat pels olotins. Foto: Martí Albesa


El volcà emblema de la ciutat d'Olot

El Montsacopa és el volcà més emblemàtic d'Olot. Ubicat al bell mig de la ciutat, des del seu cim es veu una visió panoràmica de la capital garrotxina. Són molts els ciutadans que hi pugen sovint a fer exercici o a gaudir de la natura. A la seves grederes s'hi conreen diversos horts, les cebes dels quals tenen anomenada. 

L'Ajuntament d'Olot ha iniciat un pla per rentar-li la cara. Als darrers anys ja s'ha millorat el camí que rodeja el cràter, s'ha netejat la vegetació i s'han canviat els bancs. Aquest 2016 es rehabilitarà l'ermita de Sant Francesc i es faran obres als lavabos públics del capdamunt del volcà. El Montsacopa serà una peça clau del futur Centre d'Interpretació dels Volcans que es vol fer a la ciutat.
 
Arxivat a