La indústria i els serveis tiren del carro de l'economia garrotxina

L'any passat, el PIB de la Garrotxa va augmentar un 3,08%, malgrat les caigudes del sector primari i la construcció | El Producte Interior Brut garrotxí creix el doble que el català

Evolució del PIB Garrotxí i el català
Evolució del PIB Garrotxí i el català | Gràfic: CatalunyaCaixa
Andreu Oliveras
23 d'octubre del 2015
Actualitzat el 30 d'octubre a les 16:42h

Evolució del PIB garrotxí i el català. Gràfic: CatalunyaCaixa


La indústria i els serveis són el motor de l'economia garrotxina. Segons revela un informe de CatalunyaCaixa, l'any passat el PIB de la comarca va créixer un 3,08%, el doble que l'augment del PIB català, que va pujar un 1,5%

Aquest creixement garrotxí s'explica per la força del sector industrial, que creix de mitjana un 3,5% el 2014. Les indústries relacionades amb l'alimentació són les que en van sortir més ben parades, amb pujades d'un 5,75% del PIB; seguides per les fàbriques de paper, fusta i arts gràfiques que van créixer un 4,65%. La bonança econòmica del món industrial garrotxí va generar nous contractes, reduint quasi deu punts percentuals l'atur d'aquest sector. 

Les dades també són bones al sector serveis. El seu PIB va créixer un 3,57% a casa nostra. L'economia flueix sobretot en els negocis privats, amb millors resultats que els serveis públics, que també tanquen l'any en positiu. En aquest àmbit laboral augmenten igualment les contractacions i es redueix l'atur quasi cinc punts. 
 

Evolució del PIB garrotxí, per sectors. Gràfic: CatalunyaCaixa


A l'altre costat de la balança hi ha el sector primari que treu uns resultats bastant dolents. Cau un 3,16%, motivat sobretot per la davallada de la ramaderia i l'agricultura, especialment en les plantacions de cereals. 

La construcció no aixeca cap. Torna a caure, tot i que bastant menys del que ho havia fet el 2013. Perd pistonada l'edificació de nous habitatges i els treballs en obra pública. En canvi, es recuperen i creixen les rehabilitacions i l'edificació no residencial. 
 

Estructura del PIB, per sectors. Gràfic: CatalunyaCaixa