Les obres d'ampliació del geriàtric del Sant Jaume començaran l'any vinent

Serà el primer centre residencial català construït pensant que els usuaris s'hi sentin com a casa seva | Les obres costaran tres milions i multiplicaran l'espai destinat a la residència

Recreació del geriàtric, després de la reforma
Recreació del geriàtric, després de la reforma | Aj. Olot
Andreu Oliveras
20 d'octubre del 2015
Actualitzat el 26 de novembre a les 11:46h

Recreació de les sales comunes del geriàtric, després de la reforma. Foto: Aj. Olot


L'Ajuntament d'Olot ha encarregat el projecte d'ampliació del geriàtric a l'antic Hospital de Sant Jaume, amb l'objectiu de poder començar les obres el 2016. La residència multiplicarà l'espai, mantenint les mateixes 60 places que hi ha actualment. A més, habilitarà un espai per si en un futur es vol ampliar en 40 llits més. 

Segons el consistori, aquest serà el primer centre residencial de Catalunya, construït amb la idea d'estar centrat a les persones. Segons l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, "la voluntat és que les persones que entren a viure aquí puguin mentenir una certa autonomia personal". Hi ha alguns centres catalans que apliquen aquesta filosofia, però tots ells ho fan dins un edifici que quan es va fer no es va pensar en aquesta nova corrent d'atenció a la gent gran. 

Un edifici centrat en les persones vol dir que puguin viure d'una manera que s'assembli al màxim a com ho feien a casa seva. El regidor de Benestar Social, Josep Berga, posa d'exemple "que puguin decorar l'habitació com els agradi o mirar la televisió fins a la una de la matinada". "Que no sigui la persona la que s'adapti al centre residencial, sinó que sigui el centre el que s'adapti a la persona", afegeix. 
 

Recreació d'una habitació del nou geriàtric de l'Hospital. Foto: Aj. Olot


El projecte de rehabilitació està pressupostat amb tres milions d'euros. L'Ajuntament intensifica els contactes per trobar finançament per part de les obres, la resta anirà a càrrec del patrimoni de la Fundació Hospital de Sant Jaume. Corominas ha deixat clar que en cap cas s'apujaran les quotes dels usuaris de la residència.

El nou geriàtric ocuparà tot l'edifici de l'Hospital Vell al voltant del pati porxat i també els pisos superiors de l'antic edifici de Consultes Externes, que dóna al carrer de Sant Rafel. L'alcalde d'Olot ha deixat clar que el geriàtric és "l'objectiu prioritari" de la transformació de l'antic Hospital de Sant Jaume. Aquest cap de setmana s'ha inaugurat l'Oficina de Turisme a la planta baixa, abans de Nadal està previst que obri l'ABACUS i de cares a la primavera la botiga de Mango. El lloguer dels dos locals servirà per finançar la rehabilitació del centre residencial.
 

Presentació del projecte de remodelació del geriàtric de l'hospital. Foto: Andreu Oliveras

Arxivat a