VÍDEO: Jordi Xuclà demana la dimissió de García-Margallo i aquest l'envia «al psiquiatre»

L'olotí havia denunciat que gairebé 7.000 catalans no poguessin votar el 27-S

Vídeo: Margallo envia Xuclà «al psiquiatre»
Vídeo: Margallo envia Xuclà «al psiquiatre»
Pere Gendrau
14 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 10:28h


La tensió que es respira en la relació entre Catalunya i Espanya s'ha escampat, aquest dimecres, pel Congrés dels Diputats durant la sessió de control al govern espanyol. El diputat de CDC, l'olotí Jordi Xuclà, ha fet una pregunta al ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García Margallo, arran dels problemes que milers de catalans van tenir per votar durant les passades eleccions al Parlament Xuclà ha qualificat de "negligència i indolència" l'actitud del cos consular espanyol durant aquest procés, i ha demanat la dimissió del ministre.

La primera resposta de García Margallo ha estat més continguda. Davant les crítiques de Convergència Democràtica, el titular d'Exteriros s'ha limitat a negar la situació. "Negligència, cap; professionalitat i dedicació, totes", ha sentenciat el ministre, tot afegint que "les incidències registrades han esstat mínimes". Ha admès, però, que hi ha "marge de millora" en aquestes actuacions però ha subratllat que el tipus de denúncia de CDC "no és el camí a seguir".

Problemes a Dubai, Santiago de Xile i Londres

Jordi Xuclà ha aprofitat el segon torn de pregunta per tornar a fer constar que 6.990 catalans "van ser privats" del seu dret de vot i que això s'explica per la "ineficàcia del servei consular". És en aquest moment quan ha començat a elevar l'enuig del ministre, quan ha afirmat que moltes sol·licituds de vot "no van arribar en temps i forma", que les paperetes de Dubai tot just van arribar aquest dimecres, que part de la documentació no tenia aquestes paperetes o que tant a Santiago de Xile com a Londres es va mentir dient que no es podia votar perquè el mes d'agost era inhàbil.

Xuclà ha reblat la intervenció assegurant que el que hi ha hagut és "negligència", "incompetència" i "violació flagrant dels drets humans", i és per això que ha tornat a demanar la dimissió del ministre. "Li aconsello que vagi al psiquiatra perquè ha dit que milers de catalans van votar contra l'Estat", ha respost iradament el ministre fent referència a una expressió que el diputat no ha dit en cap moment. Seguidament, ha tornat a repassar mesures posades en marxa pel seu ministeri per agilitzar el vot exterior, com ara el miler de persones activades als consulats o la publicació de passos i formularis a internet. "El debat en temps electoral porta a exagerar i errar el tret", ha conclòs García Margallo.

A continuació, el cap de files de CDC al Congrés, Pere Macias, s'ha dirigit al president de la cambra, Jesús Posada, demanant la rectificació de ministre. "Enviar algú al psiquiatre no em sembla adequat, més quan es presenten dades", ha assenyalat Macias tot demanant que el titular d'Exteriors retirés l'expressió i demanés disculpes. García Margallo ha intentat justificar les seves paraules, encara amb to d'enuig, però Posada l'ha tallat, preguntant-li si retirava o mantenia l'expressió. "La retiro", ha estat la resposta, final i forçadament continguda, del ministre.
Arxivat a