Buenafuente i Berto Romero converteixen Santa Pau en «Proverzo»

El rodatge de la pel·lícula 'El Pregón' transforma la vila garrotxina en un poble fictici de l'Espanya interior | Fins el 25 de setembre és un plató cinematogràfic amb Jorge Sanz, Goyo Jiménez i Belén Cuesta

Buenafuente i Romero, arribant a «Proverzo»
Buenafuente i Romero, arribant a «Proverzo» | 'El Pregón'
Andreu Oliveras
15 de setembre del 2015
Actualitzat el 23 de setembre a les 17:32h

Andreu Buenafuente i Berto Romero roden 'El Pregón' a la Garrotxa. Foto: 'El Pregón'


Des de fa 15 dies, Santa Pau ha passat a ser Proverzo, un poble perdut a l'interior d'Espanya. En aquest poble fictici hi van néixer en Richi (Berto Romero) i en Juan (Andreu Buenafuente), dos germans que van triomfar als 90 amb un duet de música electrònica i ara, caiguts en desgràcia, tornen a Proverzo per pronunciar el pregó de la festa major. "És una pel·lícula de dos tius que 20 anys després estan molt pringats", resumeix Berto Romero. 

'El pregón' és una comèdia que promet, que s'estrenarà a la primavera del 2016. Per una banda, té un repartiment de luxe on també hi ha Jorge Sanz, Goyo Jiménez i Belén Cuesta. Per l'altra, l'argument el signen dos guionistes d'èxit: David Serrano ('El otro lado de la cama') i Diego San José ('Ocho apellidos vascos'). Per rematar-ho, la dirigeix Dani de la Orden, un jove que amb només 26 anys ja ha fet 'Barcelona, nit d'estiu' i 'Barcelona, nit d'hivern'. 

La pel·lícula s'ha rodat quasi íntegrament a Santa Pau, tot i que també s'han fet algunes escenes a la Vall d'en Bas, Sitges, Barcelona i Sant Pere de Ribes. El poble garrotxí compleix tots els requisits que necessitaven: està a prop de Barcelona i té carrers empedrats i cases amb encant. Durant aquests dies s'ha transformat la fonda de Can Menció amb l'ajuntament fictici i la plaça Major ha passat a ser la "plaza del Codillo", amb bandera espanyola inclosa. 
 

Can Menció és aquests dies l'ajuntament de Proverzo. Foto: 'El Pregón'


Proverzo és "un poble peculiar enmig del no-res, on qualsevol cosa que vingui de fora els excita", explica Dani de la Orden. Als figurants se'ls demanava que anessin vestits amb estètica rural. El dia que en van necessitar més va ser el diumenge 6 de setembre, on van gravar l'escena del pregó pròpiament dit amb 140 extres a la plaça. Avui, en canvi, n'hi havia una cinquantena que s'han passat tot el matí repetint un cop i una altra la mateixa escena on cridaven: "La cabra!". 

Una seixantena de tècnics estan instal·lats a Santa Pau fins el 25 de setembre i tot el poble s'ha volcat en ajudar-los. Des dels figurants, sorgits dels càstings fets a la comarca, fins a cases particulars que els han obert les portes i veïns que els conviden a menjar. És el cas, per exemple, de la senyora Margarita, una veïna de Santa Pau que fa d'extra i que ha robat el cor de Goyo Jiménez, qui ha explicat meravelles de la sopa de menta que els va servir un dia per sopar.

L'equip s'ha sentit tan integrat al poble que fins i tot estudia organitzar alguna projecció del film a Santa Pau, dedicada especialment als veïns i figurants. Andreu Buenafuente fa broma explicant en com s'ha arribat a sentir com a casa: "Jo ja estic empadronat aquí i estic pensat en ser el seu alcalde". 
 

'El Pregón' s'ha rodat quasi íntegrament a Santa Pau. Foto: 'El Pregón'