Reclamar la independència des del costat d'una parada de xurros

La Garrotxa tenyeix de taronja els trams 122 i 123 de la Meridiana | Crònica de l'ambient garrotxí que s'ha viscut a la Via Lliure a la República Catalana

El Porc i el Xai també ha tingut un lloc a la Meridiana
El Porc i el Xai també ha tingut un lloc a la Meridiana | Albert Ortíz
Andreu Oliveras
11 de setembre del 2015
Actualitzat el 16 de setembre a les 12:12h

Els garrotxins han tenyit de taronja els trams 122 i 123. Foto: Albert Ortíz

   
Milers de garrotxins s’han desplaçat fins a Barcelona per omplir la Via Lliure a la República Catalana. Només en els 44 autocars organitzats per l'ANC n'hi viatjaven més de 2.000 i a aquests cal sumar-hi tots els qui hi han anat en cotxes particulars. 

L'ambient a la Meridiana era una festa. A la comarca li ha tocat els trams 122 i 123. El xamfrà amb el carrer Marina era un dels més mediàtics de la via, amb un dels punts de connexió en directe de TV3 i una grua que filmava del dret i del revés els manifestants garrotxins.  

A la Meridiana cantonada Marina, una parada de xurros alimentava els manifestants. A la cantonada amb Lepant, una barra instal·lada per l’ANC també servia begudes i entrepans. Entremig, sobresortien la campana Llibertat, els castells dels Xerrics i el gegant del Porc i el Xai, que ruixava a tots aquells qui passaven pel seu costat. 

Garrotxins com sardines enllaunades

A quarts de quatre els trams es començaven a omplir i a les 17:14, hora que començava la Via Lliure, ja no hi cabia ni una agulla. De la parada de metro de Marina només feien que sortir persones que tenien dificultats per fer-se un lloc a l'interior de la via. Estaven com sardines enllaunades.

Cada cop que passava un helicòpter els manifestants feien el mateix ritual: alçar els punters taronges ben amunt, per tal que policies i televisions els veiessin clarament. L'eufòria s'ha desbordat quan ha passat pel mig el gran punter de color groc que recorria la Meridiana de punta a punta. 

Després ha calgut esperar encara una bona estona fins que sonés la rumba 'Catalunya és poderosa', que juntament amb els Segadors posava punt i final a l'acte reivindicatiu. 

Retorn cap a Olot enmig de retencions

En acabar, ha estat el moment de compartir sensacions i de comparar-ho amb les anteriors mobilitzacions. Mica en mica cadascú ha anat pujant al seu autocar i inicia el retorn cap a Olot, un retorn que cal acompanyar-lo de molta paciència per afrontar les llargues retencions. 
 

Galeria de Fotos Via Lliure Trams Garrotxa: 122 i 123 (Albert Ortíz)

  

Els Xerrics s'han sumat a la Via Lliure aixecant diversos castells a la Meridiana. Foto: Albert Ortíz