Els 44 busos garrotxins fan rumb cap a la Meridiana de Barcelona

Més de 2.000 persones amb samarretes blanques i banderes es desplacen amb algun dels autocars de l'ANC | Al matí han tingut lloc els actes institucionals a les diverses poblacions

Andreu Oliveras
11 de setembre del 2015
Actualitzat a les 23:54h
A les 12 del migdia han sortit tots els autocars garrotxins
A les 12 del migdia han sortit tots els autocars garrotxins | Albert Ortíz

Més de 2.000 garrotxins es desplacen en autocar cap a l'acte de la Meridiana. Foto: Albert Ortíz


Els 44 autocars garrotxins ja fan camí cap a Barcelona, per participar a la Via Lliure a la República Catalana, que tindrà lloc aquesta tarda a l'avinguda Meridiana. La meitat dels autobusos han sortit des de la ciutat d'Olot i la resta ho han fet de la Vall de Bianya, Sant Feliu de Pallerols, les Preses, la Vall d'en Bas, les Planes d'Hostoles, Castellfollit de la Roca, Argelaguer, Sant Jaume de Llierca, Besalú i Sant Aniol de Finestres. La sortida per a tots ells ha estat a les 12 del migdia.

A dalt dels autocars els garrotxins ja s'han trobat els respectius punters de color taronja que hauran d'aixecar a partir de les 17:14, el color corresponent a la cultura i l'educació. A cada seient també hi havia un got amb l'estelada i una ampolla d'aigua personalitzada amb la bandera independentista. Els trams 122 i 123, els que corresponen a la Garrotxa, van ser dels primers a omplir-se.

Acte institucional davant l'Ajuntament d'Olot

Abans, a dos quarts d'onze davant l'Ajuntament d'Olot s'ha celebrat l'acte institucional, amb la presència de regidors de CDC, ERC i la CUP i l'absència del PSC i Olot en Comú. Prop d'un centenar de persones han escoltat el manifest d'Òmnium Garrotxa, llegit per la seva presidenta, Núria Torres: "Som un poble que ha estat lliure, se sent lliure i vol tornar a ser lliure",.

L'acte ha acabat amb el cant dels Segadors i la representació del Ball d'Homenatge per part d'Àlvar Borrell i Anna Bassols, de l'Esbart d'Olot. Es tracta d'una proposta del músic Jaume Arnella i el coreògraf Joan Serra per crear una dansa per a qualsevol acte de celebració igual que l'Aurresku del País Basc. L'Agrupament d'Esbarts Dansaires de Catalunya va decidir donar-li un impuls i aquest any es balla als actes oficials de la Diada d'arreu del país. 

La Diada va començar ahir a la tarda

Els actes de celebració de la Diada a la Garrotxa van començar ahir a la tarda amb la conferència de Muriel Casals a la sala El Torín. Al vespre va tenir lloc la vuitena Marxa de Torxes, des de l'Hospici fins a la gredera del volcà Montsacopa. Unes 600 persones van participar de l'acte, que també va comptar amb timbalers i amb el Drac, el Conill i el Pollastre.

NacióDigital ha preparat un imporant desplegament per cobrir tot el que doni de sí la Diada d'aquest any. Podeu seguir el minut a minut amb tot el que passa al voltant de la Via Lliure. Demà, a NacióLaGarrotxa hi haurà una àmplia Galeria de Fotos del desembarcament de garrotxins a Barcelona i una crònica explicant com ha anat l'acte des dels trams 122 i 123.
 

Guia Pràctica de la Via Lliure cap a la República Catalana

Totes les notícies de la Via Lliure cap a la República Catalana


L'Esbart d'Olot ha representat el 'Ball d'homenatge' a l'acte institucional. Foto: Albert Ortíz

Arxivat a