La meitat dels grups de l'Ésdansa ja són a Les Preses, a punt pel festival

Dimarts arrenca la 33a edició, amb companyies dels cinc continents i duplicant l'oferta formativa | Per primer cop, es podran veure danses de Sud-Àfrica i Timor Oriental

La companyia Nova-Zelandesa Te Whanau ja ha arribat a Les Preses
La companyia Nova-Zelandesa Te Whanau ja ha arribat a Les Preses | Ésdansa
Redacció NacióLaGarrotxa.cat
17 d'agost del 2015
Actualitzat el 23 d'agost a les 20:20h

La companyia Nova-Zelandesa Te Whanau farà un ritual Apanui al Clot de l'infern. Foto: Ésdansa


Tres de les vuit companyies que participen a la trenta-tresena edició de l'Ésdansa ja han arribat a Les Preses. Els grups de Nova Zelanda, Sud-Àfrica i Timor Oriental ja s'han instal·lat a la Garrotxa, a punt per participar al festival. De demà a diumenge, ballaran grups dels cinc continents: Cuba, Rússia, França, Irlanda, Jaca, a més de la Marboleny i les tres companyies que ja s'han instal·lat a la Bòbila. 

L'Ésdansa segueix l'estructura dels darrers anys d'organitzar tallers formatius durant el dia i nits de dansa a partir de dos quarts de deu del vespre. De dimarts a dijous són gratuïtes i ballen cada dia dues companyies diferents. Divendres, dissabte i diumenge hi ha els tres espectacles de pagament. 

Pre-estrenes, danses d'arreu del món i ritual Apanui

Divendres, a les deu de la nit, es podrà veure la pre-estrena del nou espectacle 'Camí a la festa', de l'Esbart de Sant Martí de Barcelona. Portaran fins a les Preses alguns fragments del muntatge que preparen per a finals d'any. A les dotze de la nit, el festival recupera l'escenari del Clot de l'Infern. El públic està convocat a la mitjanit al baixador de Codella per endinsar-se al Parc de Pedra Tosca, on viuran en directe un ritual de la tribu Apanui de Nova Zelanda. L'espectacle és en taquilla inversa i en sortir serà cada espectador qui decidirà quan vol pagar per l'experiència viscuda.

Dissabte, també a les deu, tindrà lloc l'espectacle principal del festival, on per primera vegada les entrades seran numerades i no caldrà guardar lloc hores abans. Hi actuaran la companyia 'Camagua' de Cuba, 'Soweto Thabisong' de Sud-Àfrica, 'Te Whanau' de Nova Zelanda, el 'Grupo de Jota Uruel' de Jaca i 'l'Esbart Marboleny' de Les Preses, acompanyat de la 'Cobla Ciutat de Girona'. 

El tercer espectacle de pagament serà el 'DansaJove' de diumenge a les vuit del vespre. Hi actuaran 'Ivounchka' de Rússia, 'Timor Furak' de Timor Oriental, 'Li Gai Farandoulaire' de França i 'Esbart Marboleny Escola i Jove' de Les Preses, que estaran acompanyats de 'Stukat del Bolet'. 

El doble de tallers formatius

En acabar l'Ésdansa 2014 el seu director, Jordi Fosas, ja avançava a NacióLaGarrotxa que en un futur la part formativa hi tindria "un pes important". Tant és així que aquest any s'ha passat de 16 tallers a 34, instal·lant dos itineraris: un de danses tradicionals i un altre sobre creació i formació. 

A més, cada tarda de dimarts a divendres es programa el 'Parlem de...', una tertúlia o xerrada sobre temes relacionats amb la música i dansa tradicional. L'oferta formativa segueix cada matí amb el 'Petit Ésdansa', que aquest any s'amplia també als nens de P-3, P-4 i P-5, amb l'objectiu d'apropar les danses d'arreu del món als garrotxins de tres a dotze anys.
 

Tota la programació de l'Ésdansa 2015

 

La companyia russa Ivouchka actuarà al 33è Ésdansa. Foto: Ésdansa

Arxivat a