Marc August Muntanya no serà el cap de llista gironí de la CUP el 27-S

Benet Salellas serà el candidat de la Candidatura a la demarcació per a les eleccions del 27-S| El periodista Antonio Baños serà el cap de llista del partit independentista

Bernat Ferrer/Aida Morales
30 de juliol del 2015
Actualitzat a les 22:42h
Marc August Muntanya trencant la mona.
Marc August Muntanya trencant la mona. | Martí Albesa

Marc August Muntanya trencant la mona. Foto: Martí Albesa


L'únic garrotxí que aspirava a encapçalar la CUP-Crida Constituent per Girona a les properes eleccions anticipades del 27 de setembre, Marc August Muntanya, finalment no ha estat escollit en el procés de primàries que s'ha realitzat durant aquests darrers dies per liderar la llista. De fet, el pastor de Riudaura no és present, ni en els primers cinc llocs de la llista de la demarcació. Per contra, qui ocuparà la primera posició de la llista a Girona serà l'advocat Benet Salellas, que s'acompanyarà de Marta Ball-llosera, Jordi Navarro, Elisabet Punset i Antonio Rico. 

Per altra banda, el periodista Antonio Baños serà el cap de llista del partit a les eleccions i candidat de la demarcació de Barcelona. El 67% dels votants a les primàries ha validat la llista pactada per Poble Lliure, Endavant i l'Espai per la Ruptura que encapçalava Baños, seguit d'Anna Gabriel, Josep Manel Busqueta, Gabriela Serra i Albert Botran. Eulàlia Reguant i Julià de Jodar seran els números sis i set de la llista per Barcelona. En el seu discurs inicial, Baños ha avisat: "Som una candidatura que no té por. Ens hem presentat per buscar-nos problemes amb les lleis espanyoles i les lleis injustes." A part de Salellas, que encapçalarà la llista de Girona, Ramon Usall ho farà en la llista a Lleida i Sergi Saladié, a Tarragona.

"Venim a guanyar, a deconstruir i a reconstruir", ha assegurat Baños a la roda de premsa que s'ha celebrat aquest dijous, tot detallant: "Venim a guanyar un plebiscit que ens ha de donar un mandat democràtic per començar un procés constituent. Venim a desobeir per definir el punt de ruptura amb tots els poders obcens i opressius, tinguin la seu a Madrid, al Palau de la Generalitat, a Brussel·les o a Frankfurt. I venim a reconstruir poders que es diuen democràtics, però que són feudals i oligàrquics. Ens presentem per fundar una República catalana que retorni la sobirania a la gent."

En aquesta mateixa línia, el cap de llista per Tarragona, Sergi Saladié, ha avisat, en clara referència a Catalunya Sí que es Pot: "No estarem aquí per fer un Syriza. Venim a fer la ruptura. No pagarem el deute si no estan cobertes les necessitats bàsiques."

I pensant ja en l'endemà de la desconnexió, el candidat per Girona, l'advocat Benet Salellas, encara ha llençat un altre dard a Catalunya Sí que es Pot, especialment a ICV, responsable del programa participatiu que va idear el Tripartit per recollir idees per al nou Estatut: "No volem un procés popular a l'estil del Bus de l'Estatut. Volem un procés constituent de tothom, lligat a les mobilitzacions de les classes populars."

La "novatada" de les primàries

El membre del secretariat nacional Xevi Generó ha volgut minimitzar la polèmica sorgida en el si de la CUP pel pack de cinc candidats a les primàries. En un primer moment, la CUP va presentar el conjunt de candidats a les primàries, i més endavant va anunciar una llista bloquejada de cinc persones per Barcelona. Generó ha atribuït tot el procés a "una novatada": "Vam voler ser transparents en presentar tota la llista i complir els terminis per anunciar els candidats, i vam pagar la novatada. Al cap d'un dia vam fer públics els acords presos en anterioritat, que hi havia un acord ampli de totes les organitzacions per presentar un equip de treball."

Generó ha explicat que la llista Baños-Gabriel-Busqueta-Serra-Botran va sorgir "a partir d'un consens del secretariat nacional sortint, del secretariat nacional entrant, i d'acord amb l'Espai per la Ruptura". "Va ser un acord ampli de totes les organitzacions", ha conclòs.
 

Benet Salellas, Mireia Boya i Sergi Saladié. Foto: Bernat Ferrer