Santa Pau i Olot són els dos únics municipis garrotxins «Lliures de transgènics»

Un mapa de Greenpeace denuncia que a la Vall d'en Bas hi ha més de 20 hectàrees on es cultiva blat de moro modificat genèticament

Redacció NacióLaGarrotxa.cat
24 de juliol del 2015
Actualitzat a les 17:22h
Mapa de Greenpeace de municipis on es cultiven transgèncis i d'altres "lliures de transgènics".
Mapa de Greenpeace de municipis on es cultiven transgèncis i d'altres "lliures de transgènics".

Olot i Santa Pau són els dos únics municipis de la Garrotxa que s'han declarat "lliures de transgènics", segons un mapa de Greenpeace que analitza la situació d'aquest tipus de cultius a tot l'Estat. En total, l'ONG ecologista recull 180 poblacions d'arreu de l'Estat que, igual que les dues garrotxines, s'han declarat lliures de trangènics. 

Tot i així, Greenpeace denuncia que a Espanya actualment es cultiven 132.000 hectàrees de transgènics, segons dades del ministeri d'Agricultura, que no lliguen amb les facilitades per les comunitats autònomes. En el cas català serien 22.309 hectàrees segons la Generalitat i 36.381 hectàrees segons el govern espanyol.

Només Aragó supera Catalunya amb el nombre d'hectàrees de transgènics. Es concentren, sobretot, a la plana de Lleida i a les comarques gironines. A la Garrotxa, l'ONG assenyala les 20,20 hectàrees de la Vall d'en Bas on assegura que es conrea blat de moro modificat genèticament.

Tot i que la producció de transgènics està permesa a la Unió Europea, els únics països que en conreen són Espanya, Portugal, Eslovàquia, Romania i la República Txeca. A l'Estat espanyol, cinc comunitats s'han declarat lliures de transgènics. Són el País Basc, Cantàbria, Astúries, les Illes Canàries i Castella i Lleó.