L'Ésdansa duplica l'oferta formativa i porta companyies dels cinc continents

Per primer cop, es podran veure danses de Sud-Àfrica i Tumor Oriental

La companyia Nova-Zelandesa Te Whanau farà un ritual Apanui al Clot de l'infern.
La companyia Nova-Zelandesa Te Whanau farà un ritual Apanui al Clot de l'infern. | ÉsDansa
Redacció NacióLaGarrotxa.cat
28 de juliol del 2015
Actualitzat a la 13:55h

La companyia Nova-Zelandesa Te Whanau farà un ritual Apanui al Clot de l'infern. Foto: Ésdansa


Vuit companyies dels cinc continents, acompanyaran la Marboleny a la trenta-tresena edició de l'Ésdansa. Del 18 al 23 d'agost, ballaran a l'escenari de les Preses grups de Cuba, Rússia, França, Nova Zelanda, Irlanda, Jaca, Sud-Àfrica i Timor Oriental. Les danses d'aquests dos últims països és el primer cop que es poden veure al festival garrotxí. 

L'Ésdansa segueix l'estructura dels darrers anys d'organitzar tallers formatius durant el dia i nits de dansa a partir de dos quarts de deu del vespre. De dimarts a dijous són gratuïtes i ballen cada dia dues companyies diferents. Divendres, dissabte i diumenge hi ha els tres espectacles de pagament. 

Pre-estrenes, danses d'arreu del món i ritual Apanui

Divendres, a les deu de la nit, es podrà veure la pre-estrena del nou espectacle 'Camí a la festa', de l'Esbart de Sant Martí de Barcelona. Portaran fins a les Preses alguns fragments del muntatge que preparen per a finals d'any. A les dotze de la nit, el festival recupera l'escenari del Clot de l'Infern. El públic està convocat a la mitjanit al baixador de Codella per endinsar-se al Parc de Pedra Tosca, on viuran en directe un ritual de la tribu Apanui de Nova Zelanda. L'espectacle és en taquilla inversa i en sortir serà cada espectador qui decidirà quan vol pagar per l'experiència viscuda.

Dissabte, també a les deu, tindrà lloc l'espectacle principal del festival, on per primera vegada les entrades seran numerades i no caldrà guardar lloc hores abans. Hi actuaran la companyia 'Camagua' de Cuba, 'Soweto Thabisong' de Sud-Àfrica, 'Te Whanau' de Nova Zelanda, el 'Grupo de Jota Uruel' de Jaca i 'l'Esbart Marboleny' de Les Preses, acompanyat de la 'Cobla Ciutat de Girona'. 

El tercer espectacle de pagament serà el 'DansaJove' de diumenge a les vuit del vespre. Hi actuaran 'Ivounchka' de Rússia, 'Timor Furak' de Timor Oriental, 'Li Gai Farandoulaire' de França i 'Esbart Marboleny Escola i Jove' de Les Preses, que estaran acompanyats de 'Stukat del Bolet'. 

El doble de tallers formatius

En acabar l'Ésdansa 2014 el seu director, Jordi Fosas, ja avançava a NacióLaGarrotxa que en un futur la part formativa hi tindria "un pes important". Tant és així que aquest any s'ha passat de 16 tallers a 34, instal·lant dos itineraris: un de danses tradicionals i un altre sobre creació i formació. 

A més, cada tarda de dimarts a divendres es programa el 'Parlem de...', una tertúlia o xerrada sobre temes relacionats amb la música i dansa tradicional. L'oferta formativa segueix cada matí amb el 'Petit Ésdansa', que aquest any s'amplia també als nens de P-3, P-4 i P-5, amb l'objectiu d'apropar les danses d'arreu del món als garrotxins de tres a dotze anys.
 

Tota la programació de l'Ésdansa 2015

 

La companyia russa Ivouchka actuarà al 33è Ésdansa. Foto: Ésdansa

Arxivat a