L'Esbart Olot recuperarà el Ball Pla el diumenge de les Festes del Tura

L'entitat reinstaurarà la dansa original, de caràcter popular, enlloc del lluïment de l'alta societat que es va acabar convertint

Redacció NacióLaGarrotxa.cat
17 de juliol del 2015
Actualitzat el 30 de juliol a les 22:54h
990_1437119751_ball_pla
990_1437119751_ball_pla
L'Esbart Olot recuperarà el Ball Pla d'Olot, 37 anys després de la seva eliminació. Serà durant aquestes Festes del Tura, el diumenge 6 de setembre, però poc tindrà a veure amb el Ball Pla de lluïment de l'alta societat olotina, amb què s'havia convertit als darrers anys. La voluntat de l'esbart és recuperar l'esperit original del ball, una dansa popular on tothom hi tenia cabuda. 

El Ball Pla sortirà a un quart de set del vespre de l'Orfeó Popular Olotí per anar fins a la Plaça Major, on a tres quarts de set començarà la dansa. L'acte és obert a tothom a qui vulgui reviure una tradició que data del segle XVIII. Les parelles que tinguin ganes de participar-hi s'han d'inscriure prèviament al correu [email protected] o trucant al 609 502 360. L'esbart organitzarà quatre tallers durant el mes d'agost per aprendre la coreografia de la dansa. Cal assistir com a mínim a un d'ells per poder-la ballar. 

El Ball Pla servirà per donar el tret de sortida al Ball a la Plaça, que organitza des de fa uns anys el col·lectiu Ofolk. El grup Brunzit posarà la música a les dues iniciatives.

De dansa popular a lluïment de l'alta societat

Anys enrere, arreu de Catalunya es ballava el Ball Pla, tot i que cada població ho feia amb una música i una coreografia característica. A Olot, la tradició va començar al segle XVIII, abans que existissin les sardanes. Començava amb un passeig d'entrada de les parelles fins a la plaça Major i tot seguit s'efectuava el Ball. Amb el pas dels anys, el ball pròpiament dit va anar perdent importància fins a substituir-lo per la 'Sardana dels Senyors' i després eliminant-lo, tot i conservant-ne el passeig inicial i el nom de Ball Pla. 

El franquisme va impulsar el Ball Pla i el va convertir en una exhaltació de l'alta societat olotina, que es posava les millors robes i joies de què disposava per poder-les lluir en el passeig inicial. Les parelles i autoritats desfilaven fins a la plaça Major, mentre la resta d'olotins es dedicava a contemplar-los i comentar com anaven vestits. Un cop a la plaça, ballaven els gegants, cabeçuts i cavallets i s'encenien els focs artificials. Després començava el ball privat per les parelles del Ball Pla, primer a l'interior del Teatre Principal i anys més tard al Casino.

A la dècada dels 60 i 70 es va iniciar una forta campanya contrària a l'acte per part dels moviments socials olotins i com a conseqüència el Ball Pla es va suprimir el 1978. Com a burla d'aquest Ball Pla burgès es va crear el Ball Pla de Sant Miquel, encara vigent avui en dia, on amb els vestits de paper es feia mofa de com s'havia mudat l'alta societat.

Arxivat a