L'equip de govern de CiU i el PSC es queda sol aprovant el sou dels regidors

Quant cobra cadascun dels polítics olotins? | L'oposició considera «elevadíssimes» les retribucions per assistir al ple i a les reunions | Crítiques d'ERC, CUP i OeC per contractar un gerent

La sociovergència permet aprovar tots els punts del ple
La sociovergència permet aprovar tots els punts del ple | Martí Albesa
Andreu Oliveras
02 de juliol del 2015
Actualitzat el 05 de juliol a les 18:03h

El ple d'Olot aprova el cartipàs i el salari dels regidors. Foto: Martí Albesa


El ple de l'ajuntament d'Olot ha aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern de CiU i el PSC el sou que percebran els regidors durant els propers quatre anys. Es tracta d'un salari similar al de l'anterior mandat que segons l'alcalde, Josep Maria Corominas, és el propi d'un ajuntament "auster": "Si ho comparem amb altres ajuntaments semblants, estem a la part baixa pel que fa a retribucions". 

No ho veuen així tots els partits. El més bel·ligerant en aquest aspecte ha estat Esquerra Republicana, que considera "elevadíssimes" les xifres que es paguen a cada regidor per assistir al ple o a les reunions. "La suma de les retribucions ens dóna una quantitat que per nosaltres és molt elevada quan estem parlant no pas d'un salari sinó d'una indemnització per assistència. Sobretot tenint en compte que permeten tenir el 100% del salari d'una altra feina", argumenta el seu portaveu Pere Gómez. 

La CUP tampoc hi està d'acord. Mireia Tresserras va més enllà i, a part de fer públiques les retribucions de cadascun dels 21 regidors del ple, demana que també es publiqui mensualment què cobra cada regidor en concepte de dietes i quilometratges: "Voldríem saber l'agenda política dels regidors de l'equip de govern per conèixer les indemnitzacions d'aquest càrrec". L'equip de govern hi ha estat d'acord i segons Josep Maria Corominas les retribucions són les justes per la feina que desenvolupen: "La dedicació, l'esforç i la responsabilitat mereix unes retribucions dignes". 

475 euros per assistir a cada ple

Les retribucions queden de la següent manera. Cada regidor rep 475 euros per assistir a cada ple, n'hi solen haver 12 al llarg de l'any. Abans del ple, se celebra la Junta de Portaveus amb un representant de cada grup. Cadascun dels assistents a la reunió cobraran 95 euros. A més, els membres de l'equip de govern poden reunir-se en Comissió de Coordinació de Grup. Per cadascuna d'elles rebran 160 euros, amb la condició que en poden fer com a molt una a la setmana. A tot això cal sumar els 160 euros que rebra cada cop que un regidor assisteixi a la Junta de Govern Local, que se celebra setmanalment. 

Aquests pagaments són per aquells regidors que no tenen un sou fix de l'Ajuntament d'Olot. N'hi ha tres, però, que sí cobraran: 49.500 euros a l'any en el cas de Josep Berga i Josep Gelis, que tenen dedicació del 90%, i 27.500 euros anuals Jaume Mir, amb una dedicació del 50% de la jornada. A part, cada grup polític rebrà una retribució mensual en funció del nombre de regidors. CiU s'endú 1.485€, ERC 945€, PSC 675€, CUP 675€ i Olot en Comú 405€.

Contractació d'un gerent i un responsable de comunicació

Amb els únics vots a favor de CiU i el PSC també s'ha aprovat contractar a dos càrrecs de confiança de l'equip de govern. Es tracta d'un gerent que rebrà 53.950 euros bruts a l'any i una persona responsable de comunicació que s'endurà 29.691,40 euros bruts anuals. Els tres grups a l'oposició han criticat la necessitat d'haver de contractar algú que actuï com a gerent i la CUP i Olot en Comú tampoc consideren necessari que el responsable de comunicació hagi de ser un treballador extern del consistori, com a càrrec de confiança. 
 
RETRIBUCIONS DELS REGIDORS D'OLOT
Josep Berga: 49.500€ bruts a l'any dividits en 14 pagues (90% jornada)

Josep Gelis: 49.500€ bruts a l'any dividits en 14 pagues (90% jornada)
Jaume Mir: 27.500€ bruts a l'any dividits en 14 pagues (50% jornada)

Resta de Regidors:
- 475€ per assistir cada ple (un per mes de mitjana)
- 95€ per assistir a Junta de Portaveus (una abans de cada ple, un regidor per grup)
- 160€ per assistir a cada Comissió Coordinadora de grup (màxim una per setmana)
- 160€ per assistir a cada Junta de Govern Local (una a la setmana)

Retribucions per a cada grup polític:
- CiU: 1.485€ al mes
- ERC: 945€ al mes
- PSC: 675€ al mes
- CUP: 675€ al mes
- OeC: 405€ al mes

  
 
Arxivat a