El papa Francesc beatificarà sis garrotxins màrtirs de la Guerra Civil

El Vaticà ha aprovat la beatificació de 26 frares caputxins assasinats el 1936 per la seva condició religiosa | Eren nascuts a Olot, Mieres, Santa Pau, Besalú i Bianya

Tenien entre 18 i 65 anys quan els van matar
Tenien entre 18 i 65 anys quan els van matar | Reuters / ACN
Redacció NacióLaGarrotxa.cat
01 de juliol del 2015
Actualitzat el 02 de juliol a les 9:27h
   
El Vaticà beatificarà sis capellans i frares garrotxins assassinats durant la Guerra Civil espanyola, juntament amb 20 religiosos més morts durant el mateix conflicte bèl·lic. Ho ha aprovat el papa Francesc. Tots ells pertanyien a l'ordre dels frares caputxins i tenien entre 18 i 65 anys quan els van matar. 

A part dels sis garrotxins que passaran a ser beats, entre els altres 20 també hi ha qui tenia major o menor relació amb la Garrotxa; ja sigui perquè hi havien estudiat en algun moment de la vida o perquè quan va esclatar la guerra i els van assassinar es trobaven a la ciutat d'Olot. 

Qui eren els sis nous beats garrotxins?

Pare Modest de Mieres: Nascut el 8 de juny del 1876 a Mieres, el van matar amb 60 anys. Abans havia estudiat al seminari de Girona i s'havia dedicat a ensenyar teologia, a més de redactar nombrosos articles. El 20 de juliol del 1936 es va veure forçat a abandonar el convent de Sarrià, a Barcelona. Va ser detingut, interrogat i després de confessar ser sacerdot el van sentenciar a mort vuit dies després. 

Pare Anselm d'Olot: Nascut el 28 de desembre del 1878, va ser assassinat amb 57 anys. Advocat de formació, un cop va entrar a l'ordre dels Caputxins va marxar de missioner a Colòmbia. L'esclat de la Guerra Civil el va enganxar a Tarragona i va tenir temps de fugir a Barcelona a casa d'un nebot metge. La dona de la neteja el va denunciar i el van executar el 16 d'agost del 1936.

Frare Miquel de Bianya: Nascut el 23 d'agost del 1915, tenia 20 anys quan el van sentenciar a mort. Feia només sis anys que havia jurat els hàbits i la guerra el va enxanxar estudiant teologia al convent de Sarrià, a Barcelona. Va ser afusellat el 28 de juliol del 1936. 

Frare Eloi de Bianya: Nascut el 4 de juny de 1875, tenia 61 anys en ser executat. Era l'oncle de frare Miquel, també màrtir. Conegut entre la parròquia com "el sant porter", atenia a tots aquells que s'acostaven al convent de Sarrià. El 28 de juliol del 1936, un cop havien marxat tots els religiosos del convent, va intentar fugir amb el seu nebot i el frare Jordi de Santa Pau. Els van enxapar a tots tres a l'Estació del Nord de Barcelona i després de trobar-los rosaris i llibres sagrats van confessar ser frares. Al cap de tres hores ja els havien matat. 

Frare Jordi de Santa Pau: Nascut el 7 de juny de 1917, acabava de complir 19 anys quan el van matar. Encara no feia ni dos anys que s'havia posat els hàbits. La Guerra Civil el va enxampar estudiant filosofia al convent de Sarrià. En esclatar el conflicte es va refugiar a una casa propera però una setmana més tard va decidir marxar amb el frare Eloi i el frare Miquel de Bianya. Era el 28 de juliol del 1936 i els van detenir a l'Estació del Nord de Barcelona.

Pare Vicenç de Besalú: Nascut el 24 de març del 1897, el van assassinar amb 39 anys. Estava a Olot quan va esclatar la Guerra Civil. Va intentar fer-se passar per pidolaire per amagar la seva condició religiosa, però tot i així el van enxampar i detenir. Després d'interrogar-lo i confessar que era Caputxí, el van afusellar el 22 d'agost del 1936.
Arxivat a