La Flama del Canigó uneix el Baix Montseny amb la Garrotxa

Redacció BaixMontseny.info
24 de juny del 2015
Actualitzat a les 19:52h
Homenatge a Rosa Ventulà al cementiri de Sant Salvador de Bianya
Homenatge a Rosa Ventulà al cementiri de Sant Salvador de Bianya | Jordi Purtí

Homenatge a Rosa Ventulà al cementiri de Sant Salvador de Bianya Foto: Jordi Purtí


Un any més la Flama del Canigó ha arribat a la Vall de Bianya, i concretament a Sant Salvador de Bianya (Garrotxa), gràcies a la Comissió de la Flama d'Arenys de Munt (Maresme) i els pobles baixmontsenyencs de Vallgorguina, Montseny i Sant Celoni i aquest 23 de juny han anat a Coll d'Ares a buscar la Flama i, com és tradició des de fa més de trenta anys, de baixada s'han aturat a Sant Salvador de Bianya per homenatjar la veïna Rosa Ventulà Jordà, morta l'any 2008. Un homenatge que enguany ha estat més oficial ja que s'ha comptat amb la presència de l'alcalde de la Vall de Bianya, Santi Reixach, qui ha agraít la feina que des de fa tants anys s'està fent des del Maresme i des del Baix Montseny.

De l'anècdota a l'homenatge

Una de les artífecs de tot plegat és l'arenyenca Xesca Vilà que ha explicat a BaixMontseny.info que tot va començar quan un 23 de juny tornant de Coll d'Ares baixaven corrent per la carretera que condueix a Sant Salvador de Bianya. Un senyor gran els va aturar per demanar-los si portaven la Flama del Canigó i si li podien encendre una espelma perquè un any abans "un fill seu que es deia Joan s'havia matat en un accident i cada any anava a buscar la Flama del Canigó". Des d'aquell dia aquest grup de persones es van comprometre a portar la flama a Sant Salvador de Bianya. Quan aquest senyor es va morir va agafar el relleu Rosa Ventulà "que cada 23 de juny, sense dir-nos res esperava asseguda sota una figuera la nostra arribada".

Amb el temps van fer-hi molta amistat fins que un any no la van trobar i els va estranyar "vàrem començar a investigar i gràcies a les xarxes socials vàrem poder localitzar els seus fills, que ara viuen a Girona, i van saber que era morta. Però la tradició no s'ha aturat i any rere any la comissió del Maresme i el Baix Montseny han seguit aturant-se a Sant Salvador de Bianya per anar al cementiri i deixar-hi una torxa amb la Flama del Canigó en homenatge a Rosa Ventulà.

Rebuda institucional

Ahir, una vegada més Sant Salvador de Bianya i els fills de Rosa Ventulà van rebre la cinquantena de persones que venien d'Arenys de Munt, Vallgorguina, Sant Celoni i Montseny i, per primera vegada en tots aquests anys van ser rebuts per l'alcalde de la Vall de Bianya que, a més, va poder compartir l'homenatge amb Joan Mora, l'alcalde de Vallgorguina, un habitual entre el grup de persones que es desplacen fins a Coll d'Ares a buscar la Flama del Canigó.