A quina hora arriba la flama del Canigó a cada poble de la Garrotxa?

Horaris i actes de rebuda del foc de Sant Joan i encesa de les fogueres de la comarca | El 2015 se celebra el 50è aniversari de l'arribada de la flama a aquest costat dels Pirineus

Redacció NacióLaGarrotxa.cat
22 de juny del 2015
Actualitzat a les 17:50h
Arribada de la Flama del Canigó a Coll d'Ares
Arribada de la Flama del Canigó a Coll d'Ares | Adrià Costa
Arribada de la Flama del Canigó a Coll d'Ares. Foto: Adrià Costa

La Flama del Canigó encendrà, com marca la tradició, les fogueres de Sant Joan a pràcticament tots els pobles de la comarca. A 16 dels 21 municipis s'han organitzat fogueres i actes per rebre el foc que ha d'il·luminar una de les nits més màgiques de l'any. A la majoria de pobles i ciutats de la comarca es llegirà un manifest elaborat per l'escriptor garrotxí Francesc Serés en l'acte de rebuda. 

A partir de les sis la flama arriba als pobles garrotxins

A la Vall de Bianya arribarà a les sis de la tarda. A dos quarts de set la flama farà parada a Sant Joan les Fonts i la Canya. Es recollirà a la rotonda de la Canya i es distribuirà als dos nuclis. A Sant Joan, amb aquest foc a les deu de la nit s'encendrà una foguera a tocar del Pont Medieval. Aquests dies, el poble està en plena festa major.

A Olot, el foc entrarà a dos quarts de set per la Rodona i recorrerà l'avinguda de Girona conjuntament amb els gegants de Sant Miquel i els Tamb Timbalers fins arribar al passeig de la Muralla, on a les set es farà la rebuda oficial amb cançons i un recital de poemes. A dos quart de vuit s'encendrà la foguera del passeig de la Muralla, d'on podran agafar la flama entitats i altres pobles de la comarca i tot seguit, a dos quarts de nou, s'encendran les fogueres del Firal, del Pla de Dalt i dels Pisos Garrotxa. 
 

L'acte central de rebuda de la flama a la Garrotxa serà al passeig de la Muralla. Foto: Andreu Oliveras


De la foguera que s'encengui al passeig de la Muralla d'Olot, se'n serviran altres pobles de la comarca, que a dos quarts de nou encendran les seves respectives fogueres. És el cas de Santa Pau, Riudaura, Sant Esteve d'en Bas i Hostalets d'en Bas. També Mieres, Sant Aniol de Finestres i Sant Feliu de Pallerols, tot i que en aquests tres municipis les fogueres s'encendran a tres quarts de nou del vespre. A les nou, el foc arribarà a Batet de la Serra i les Planes d'Hostoles. 

Des del Canigó també sortirà una altra comitiva que portarà el foc de Sant Joan a altres poblacions de la Garrotxa. La primera parada serà a Castellfollit de la Roca, on arribarà a un quart de set del vespre. Tot i així, serà a partir de dos quarts de nou que la flama farà una cercavila pel poble fins a ser rebuda a la plaça de Catalunya on es llegirà un manifest.

Tot seguit s'aturarà a Argelaguer, a tres quarts de set, i a Oix, a les set. A un quart de vuit la flama encendrà la foguera de Sant Jaume de Llierca i a dos quarts de vuit s'organitza la seva rebuda a Besalú. A Besalú, a les 9 del vespre recorrerà els carrers del poble fins al pont vell on, havent sopat, s'encendrà una foguera.

50 anys de la Flama del Canigó a Catalunya

El foc de la Flama del Canigó resta al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà durant tot l’any. El dia 22 de juny s’agafa aquesta flama i es puja fins al cim. Allà s'encén la llenya portada de diferents parts dels Països Catalans una setmana abans. La tradició la va començar el 1955 Francesc Pujades, veí de la vila nord-catalana d’Arles, portat pel seu entusiasme pel Canigó i inspirat pel poema de mossèn Cinto Verdaguer. Va tenir la iniciativa d'encendre els focs de Sant Joan al cim de la muntanya i des d'allà repartir la seva flama per totes les contrades.

No va ser fins el 1965 que la Flama va creuar per primera vegada els Pirineus i va entrar al Principat de Catalunya a través del Coll d'Ares (Ripollès). Per commemorar el 50è aniversari s’ha preparat un acte més especial que mai. Arrencarà a les dotze del migdia amb un acte infantil, 'La Flama amb ulls de nen', amb la ninotaire Pilarín Bayés, l'animador infantil Jaume Barri, jocs amb Guixot de 8 i intervencions d'alumnes de les escoles nord-catalanes Arrels i La Bressola, entre d'altres. Llavors, es farà un dinar de germanor.

A partir de les tres de la tarda, la comitiva vinguda des de Prats de Molló ballarà el contrapàs, i hi haurà sardanes amb la Cobla Cervianenca. Tot seguit, arribarà la Flama del Canigó, amb els portadors de Catalunya Nord, i es farà una ballada de la sardana simbòlica que supera la frontera imposada pels estats espanyol i francès des del Tractat dels Pirineus de 1659. Després dels parlaments i la lectura de manifestos, l'acte es clourà a les cinc de la tarda, amb els himnes dels Països Catalans i la sortida de les diferents caravanes per tal de repartir la Flama.
 

Recull de galeries de fotos de la Flama del Canigó