Els empresaris insisteixen en millorar les comunicacions per ser competitius

La Garrotxa baixa tres llocs en el rànquing de comarques catalanes més competitives, situant-se a la 22a posició | Euram alerta que hi ha talent i potencial, però les comunicacions els perjudiquen

Pels empresaris és imprescindible desencallar la variant
Pels empresaris és imprescindible desencallar la variant | Martí Albesa
Andreu Oliveras
19 de juny del 2015
Actualitzat el 21 de juny a les 18:46h

Els empresaris insisteixen en la necessitat de desencallar la variant d'Olot. Foto: Martí Albesa


Per les empreses de la Garrotxa, si no milloren les comunicacions difícilment podrà prosperar l'economia de la comarca. Cal desplegar una bona xarxa de fibra òptica i alhora consideren necessari desencallar les variants d'Olot i les Preses i el desdoblament de la carretera entre Besalú i Girona i Besalú i Figueres. 

És una de les conclusions que el Cercle Euram en treu de l'Observatori Econòmic Social i Mediambiental de la Garrotxa del 2015, el segon que publiquen. La millora de les comunicacions és una demanda que ja sorgia en l'estudi del 2014 i, si bé en la fibra òptica s'ha començat a posar-hi remei, les carreteres segueixen igual. 

La Garrotxa perd competitivitat

Respecte l'any passat, la Garrotxa ha baixat tres posicions en el rànquing de les comarques catalanes més competitives. D'ocupar el lloc número 19 el 2013 ha passat al 22 el 2014. Sobresurt en sostenibilitat social, sostenibilitat ambiental i esperit emprenedor. La Garrotxa és, per exemple, la cinquena comarca catalana amb més patents per nombre d'habitants. La perjudica, però, la manca de disponibilitat de sòl industrial i les infrastructures de transport i comunicacions. 

"Som creatius, generem riquesa, però estem castigats per les infrastructures de comunicació, tant les TIC com les viàries", fa palès el president d'Euram Garrotxa, Òscar Rodríguez. En la mateixa línia es mostra Pere Bahí, coordinador de l'Observatori que creu que la Garrotxa "és un Silicon Valley per explotar", sobretot per la qualitat de vida i l'esperit innovador. Per convertir-se en aquest Silicon Valley, cal retenir el talent i des d'Euram consideren necessari apostar per una formació continuada. 

Buit generacional entre els 20 i els 35 anys

Els autors de l'estudi detecten un buit generacional entre els 20 i els 35 anys. Volen analitzar-lo més a fons per saber si es tracta d'una qüestió demogràfica, de menor natalitat durant aquells anys, o si bé és causat per una fuga de cervells. Alerten que si no s'hi posa remei podria ser que en un futur calgués importar treballadors per fer funcionar les empreses garrotxines. 

Euram ha editat 8.000 exemplars de l'Observatori Econòmic Social i Mediambiental de la Garrotxa del 2015 que repartirà gratuïtament per donar a conèixer quina és la situació de la comarca. El llibret consta de 52 pàgines amb gràfics i pictogrames que fan, d'una manera ràpida i clara, la fotografia del teixit garrotxí. El llibret també es pot consultar al web de l'Observatori on, a més, també hi ha disponibles tots els diferents estudis amb què es basen els gràfics. 
 

Observatori Econòmic Social i Mediambiental de la Garrotxa 2015

   

Presentació de l'Observatori Econòmic, Social i Mediambiental de la Garrotxa. Foto: Andreu Oliveras