Josep Maria Corominas, proclamat alcalde d'Olot per segon mandat

Només els nou representants de CiU l'han votat per governar la ciutat | 17 dels 21 regidors han utilitzat la fórmula de jurament proposada per l'Associació de Municipis per la Independència

És el segon cop que Corominas rep la vara d'alcalde
És el segon cop que Corominas rep la vara d'alcalde | Martí Albesa
Andreu Oliveras
13 de juny del 2015
Actualitzat el 02 de juliol a les 12:41h

Josep M. Corominas ostenta, per segon mandat consecutiu, la vara d'alcalde d'Olot. Foto: Martí Albesa


Josep Maria Corominas ja ha iniciat el segon mandat municipal al capdavant de l'ajuntament d'Olot. El de Corominas ha estat el nom més votat aquest migdia pels 21 nous regidors del consistori, tot i que amb l'únic suport de Convergència i Unió i sense arribar a la majoria absoluta. 

En el discurs de proclamació com a alcalde, el líder convergent ha anunciat que les prioritats del nou equip de govern seran la "cohesió social, educació, suport als més desfavorits, desenvolupament econòmic i bon funcionament de la ciutat i l'ajuntament". Corominas ha demanat mà estesa a la resta de forces i ha promès "ser l'alcalde de tots els olotins". 

En total, Josep Maria Corominas ha tret nou vots (els de CiU), Pere Gómez ha rebut cinc vots (ERC) i Xavier García un (el del propi candidat d'Olot en Comú). El PSC ha votat en blanc i la CUP ha emès trets vots nuls destinats a "totes les dones i les seves lluites", "a totes les persones que no tenen dret a vot" i "a tots els activistes dels moviments socials".

Primers discursos dels nous grups municipals

Abans de la votació, la resta de grups han explicat les grans línies que marcaran les respectives accions dins el plenari. Pere Gómez ha assegurat que ERC farà "una oposició constructiva", arribant a acords amb l'equip de govern amb aquells temes on sigui possible. Mireia Tresserras, de la CUP, ha manifestat la voluntat que "d'aquí a quatre anys, hi hagi asseguts en aquesta taula persones com la Mamassa, en Gurpinder o en Mohammed" ja que tots són olotins. 

Xavier García, d'Olot en Comú, ha retret als socialistes l'acord amb CiU: "El pas del PSC per acostar-se a CiU no és el que la majoria dels votants vol, ens agradaria que no tanqui la porta que més endavant hi hagi un govern de canvi". Josep Guix, del PSC, li ha respost que, en fracassar l'alternativa d'un govern d'esquerres, "cal formar govern amb la força més votada" i ha matisat que es posen a treballar "per arribar a acords puntuals de programa que faciliti el govern en minoria". 

17 dels 21 regidors ha fet el jurament de l'AMI

Cap dels regidors ha jurat el càrrec i tots l'han promès. La majoria han promès "per imperatiu legal" lleialtat al Rei, i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l’Estat. Els únics que no hi han afegit aquest matís d'imperatiu legal han estat els tres del PSC, el regidor d'Olot en Comú i Josep Quintana d'ERC. 

A més, tots els regidors de CiU, ERC i la CUP han utilitzat la fórmula proposada per l'Associació de Municipis per la Independència i rebutjada per la Junta Electoral Central. Després del text oficial han afegit: "Per expressió democràtica de la voluntat ciutadana, anuncio que resto a disposició del nou Parlament, del President i del Govern de la Generalitat de Catalunya que sorgeixin de les eleccions del 27 de setembre de 2015, per exercir l'autodeterminació del nostre poble i proclamar, juntament amb totes les nostres institucions, l'Estat català, lliure i sobirà". 

La CUP també ha afegit les paraules "sotmès únicament a la unitat popular dels veïns i veïnes d'Olot, em comprometo a treballar pel benestar, la igualtat, la independència i la justícia social dels Països Catalans".

Mercè Traveria i Lluís Rubió han conformat la Mesa d'Edat

L'acte ha començat amb la constitució de la mesa d'edat, presidida per Mercè Traveria del PSC (la regidora més gran) i acompanyada per Lluís Rubió de la CUP (el regidor més jove). Davant d'ells dos i la secretària municipal M. Glòria Gou – que torna a Olot després d'anys a l'Ajuntament de Girona –, un per un els regidors han jurat el càrrec i tot seguit han posat dins una urna la papereta amb el seu vot com a alcalde. 

Unes 150 persones han assistit com a públic al ple de constitució del nou ajuntament. A primera fila hi havia els exalcaldes convergents Arcadi Calzada i Isabel Brussosa. Familiars dels càrrecs electes, autoritats i representants de diverses associacions de la ciutat han omplert un saló de sessions que ha quedat petit i molts d'ells han hagut de presenciar drets l'acte que ha durat al voltant d'una hora i mitja. 
 

Galeria de Fotos Constitució del nou Ajuntament d'Olot (Martí Albesa)


Alcaldes Olot
PeríodeNomPartit
Des del 2011Josep Maria Corominas i BarnadasCiU
1999 - 2011Lluís Sacrest i VillegasPSC
1996 - 1999Isabel Brussosa i PlanasCiU
1987 - 1996Pere Macias i ArauCiU
1983 - 1987Arcadi Calzada i SalavedraCiU
1979 - 1983Joan Sala i VillegasCiU
Arxivat a