Cap dels nous alcaldes de la Garrotxa ha nascut als pobles que governaran

Fa com a mínim una dècada que viuen a la comarca i, després d'implicar-se al món associatiu, ara agafen les regnes del consistori | En cinc anys canvia radicalment la fotografia del Consell d'Alcaldes

Molts han arribat de grans als seus pobles
Molts han arribat de grans als seus pobles | Martí Albesa
Andreu Oliveras
02 de juny del 2015
Actualitzat a les 17:26h

Prop de la meitat dels alcaldes garrotxins no han nascut al poble on governen. Foto: Martí Albesa


El tòpic que a els garrotxins són persones molt tancades que no integren fàcilment als foresters es repeteix constantment, amb arguments com l'orografia que diuen explicar aquest tret del caràcter. Cert o no, el resultat de les eleccions municipals del passat 24 de maig sembla que desmenteix aquesta línia. 

Cap dels nou nous alcaldes sorgits de les urnes no han nascut a la població que governaran i set d'ells ni tan sols ho han fet a la Garrotxa. Artur Ginesta, que encapçalava l'única llista d'Argelaguer, va néixer fa 56 anys a Barcelona i en fa 30 que viu a la comarca. També és de Barcelona Lluís Amat, nou alcalde de la Vall d'en Bas, que en fa 14 que viu a Sant Esteve. A la capital catalana també ha nascut Rafel Domínguez, que a partir del 13 de juny governarà Tortellà.

David Jané va néixer a Badalona i després de 10 anys vivint a Riudaura, ara agafarà les regnes del poble. Són, si fa o no fa, els mateixos anys que porta Miquel Reverter a Castellfollit de la Roca. Nascut a Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), serà el nou alcalde del municipi. L'alcaldessa de Beuda, Anna Vayreda, tampoc hi ha nascut: ho va fer a Girona, igual que Albert Fàbrega, el futur alcalde de Sant Ferriol.

Alcaldes nascuts a altres poblacions garrotxines

Són set casos de persones vingudes de fora que s'han implicat activament a la vida associativa dels municipis garrotxins d'acollida fins al punt d'assumir-ne l'alcaldia. A Mieres ha passat una cosa similar. El seu nou alcalde, Enric Domènech, és nascut a la Vall de Bianya, fa dos anys que viu a Mieres i menys d'un any que hi està empadronat. A Sant Jaume de Llierca hi governarà Jordi Cargol, que tot i haver nascut a Olot, porta 12 anys vivint al poble.

A Olot, si finalment Pere Gómez aconseguís liderar un front d'esquerres amb els vots d'ERC, el PSC, la CUP i Olot en Comú, es repetiria el mateix patró. La ciutat tindria un alcalde que va néixer a El Prat de Llobregat i va instal·lar-se aquí ja de gran. 

Un Consell d'Alcaldes renovat

El lloc de naixement no és l'únic canvi que es repeteix amb els nous alcaldes. Els garrotxins aposten cada vegada més per uns governants que endrecin les americanes i les corbates i es mostrin més propers a la gent de carrer. Quan a partir del juliol es reuneixi el Consell d'Alcaldes, la fotografia serà radicalment diferent de fa cinc anys enrere i no només per les formes de vestir, sinó també per les cares.

A partir del 13 de juny, a la Garrotxa tan sols hi haurà cinc alcaldes que ja governaven el 2010: Lluís Guinó a Besalú, Miquel Palomeras a Sales de Llierca, Francesc Oliveras a Sant Aniol de Finestres, Joan Casas a Sant Feliu de Pallerols i Joan Espona Sant Joan les Fonts.

Malgrat els canvis, hi ha una cosa que no canvia: la manca de dones alcaldesses. Només Mònica Boix a Montagut i Anna Vayreda a Beuda trenquen l'hegemonia masculina que domina a la resta de les 19 alcaldies.