Miquel Reverter: «No podem llepar-nos les ferides d'aquests 26 anys»

ERC agafa el relleu a Castellfollit, després de 26 anys de Moisès Coromina com a alcalde | Es trobarà un ajuntament intervingut i amb l'obligació d'acabar aviat les obres del nou consistori

És el segon cop que Reverter encapçala la llista d'ERC
És el segon cop que Reverter encapçala la llista d'ERC | Martí Albesa
Andreu Oliveras
29 de maig del 2015
Actualitzat el 31 de maig a les 18:50h

Miquel Reverter és el nou alcalde de Castellfollit de la Roca. Foto: Martí Albesa


Miquel Reverter té 40 anys i és el nou alcalde de Castellfollit de la Roca. Nascut a Sant Vicenç dels Horts, fa deu anys que viu al poble i és el segon cop que encapçala la llista d'ERC al municipi. El 24 de maig la seva candidatura va treure 385 vots, 284 més que la de CiU. 

Reverter agafa el relleu dels 26 anys de govern de Moisès Coromina. Es trobarà un ajuntament intervingut econòmicament i amb les obres d'un nou consistori que s'han d'acabar sí o sí. Promet passar pàgina i fer avançar el poble. 

- Amb què es notarà el canvi de govern a Castellfollit a partir del dia 13 de juny, quan vostè serà nomenat alcalde?

- Sobretot amb la manera de fer. Som un equip. Cada persona a la candidatura tindrà una àrea marcada i les decisions s'han de prendre entre tots. 

- Un objectiu serà no sortir als mitjans per qüestions relacionades amb processos judicials? Parlo de la sentència per evitar l'enderroc del nou ajuntament o la investigació del sou de l'alcalde, per exemple.

- Està claríssim que hi ha una nova etapa. No podem llepar-nos les ferides del que ha passat aquests últims 26 anys. Nosaltres comencem a governar el dia 13 amb total transparència. Creiem que s'ha d'obrir l'ajuntament, que quan hi hagi temes importants cal fer xerrades públiques on la gent pugui participar. Si s'hagués fet això quan es va posar en marxa l'edifici del nou ajuntament, la gent no hagués permès que es fes el que s'ha fet. 

- En el seu programa electoral han detallat que el nou ajuntament costarà quasi dos milions d'euros. 

- L'ajuntament podria arribar a tenir un cost final d'1.800.000 euros. Ara, cal acabar la segona fase i la part final que contempla la planta Europa, que és la planta semisoterrada, que es paga amb fons europeus. Això té un límit d'execució i ho hem de pagar per poder rebre la subvenció. L'altra part, que són exteriors i interiors, és via Pla d'Obres i Serveis de la Generalitat que també té un límit. Per tant, la urgència d'acabar l'ajuntament és que s'ha d'acabar perquè ens podríem trobar que si no complim aquests límits de temps hàgim de tornar diners que ja ens han deixat. 

- Els números seran el gran maldecap de l'alcalde? L'ajuntament està endeutat, la Diputació de Girona no donarà subvencions durant uns quants anys a canvi de l'aportació que va fer per pagar la indemnització de l'ajuntament. Sembla que el nou govern estarà lligat de mans i peus. 

- Actualment estem intevinguts. L'Estat ens controla, i molt, cada pas que fem. Cada tres mesos hem de rendir comptes. Fins i tot ens han imposat l'augment d'algunes taxes com la revisió del cadastre. Sí, serà una cabòria. Però quin poble no està endeutat? Molts pobles estan endeutats. Amb l'inconvenient a Castellfollit que a part del deute hi ha força coses per endreçar. Tenim carrers que estan molt malmesos, per exemple. Cal intentar reduir aquest deute el màxim possible sense un increment de taxes, perquè ja tenim les taxes més cares de la comarca. Caldrà molta imaginació. A més, sabem que les entitats tenen mancances, tenim una piscina amb un estat una mica deixat, un camp de futbol que s'hauria d'arreglar,....

- Tenen por d'entrar a l'ajuntament i trobar coses amagades sotes les catifes?

- El primer és arribar. Ara hem començat el traspàs amb l'actual alcalde. Nosaltres durant aquests quatre anys vam demanar que es depuressin responsabilitats un cop acabats tots els litigis de l'ajuntament. Tant tècniques com polítiques. Un cop arribem no descartem res. No vol dir que hàgim d'aixecar catifes. Senzillament tenim molta informació; però ara hem de veure d'allò que no tenim, què en surt. 
 

Tot i la difícil situació econòmica, Reverter creu poder tirar endavant el poble. Foto: Martí Albesa

 
- Durant la campanya han promès millores a la cinglera. En què consistiran?

- És una lluita des de fa molts anys. El pla 'Viure al Poble' que es va concedir a Castellfollit deia: "Castellfollit de la Roca, porta d'entrada al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa". Si som la porta d'entrada, ho ha de semblar. No ha de ser la sortida d'emergència com sembla de vegades. Sí que s'han fet actuacions molt puntuals, però la cinglera està en un estat molt lamentable de manteniment i la vegetació no-autòctona s'està començant a menjar l'autòctona. Necessitem un pla de gestió de la cinglera, que ha d'anar lligat a una dotació pressupostària per tal que cada any es puguin fer accions de manteniment. 

Això vol dir treballar amb l'ACA i el Parc Natural. Per què Castellfollit no pot estar representat dins el Parc Natural? No som la porta d'entrada, no som un símbol que té la Garrotxa i Catalunya sencera? O fem alguna cosa urgent o això pot acabar molt malament tant a nivell mediambiental com a nivell geològic. I no ens hem d'oblidar de les cases que hi ha a sobre. 

- Ho lliguen al turisme.

- És l'únic que té Castellfollit per treure algun recurs per l'ajuntament. Sempre s'ha parlat de desenvolupar-lo però mai s'ha acabat de fer. Evidentment no volem ser un parc temàtic, ha de ser un turisme familiar ordenat. No volem que això sigui una cosa descontrolada però sí omplir-lo de contingut. Els visitants han de poder venir a Castellfollit i s'hi han d'estar més de 10 minuts. No pot ser que entrin, vegin la cinglera, pugin al campanar i se'n vagin. Vol dir disposar d'una bona agenda cultural, tenir els carrers endreçats i nets. Cal rehabilitar les cases del barri vell. 

 
 

 
Regidors Castellfollit de la Roca
 CiUERCPSCAltres
201527--
201163--
200752--
20037-2-
19997-2-
19957---
19919---
1987---Ind. 9
1983---Ind. 7
Ind. 2
19799---
 
Evolució del vot a Castellfollit de la Roca
Vots Castellfollit de la Roca
 CiUERCPSCAltres
2015131 (25%)385 (73%)--
2011331 (64%)164 (34%)--
2007369 (58%)171 (28%)--
2003416 (67%)-172 (28%)-
1999483 (67%)-197 (30%)-
1995536 (94%)---
1991557 (95%)---
1987---Ind. 646 (96%)
1983---Ind. 602 (77%)
Ind. 176 (23%)
1979670 (100%)---