David Jané: «Cal remar tots junts, no estar enrocats en posicions oposades»

Fem Riudaura, una agrupació d'electors independents, ha pres l'alcaldia a ERC | El cap del nou govern muncipal promet el màxim consens i organitzar consultes pels temes cabdals

El nou alcalde de Riudaura va treure 126 vots més que ERC
El nou alcalde de Riudaura va treure 126 vots més que ERC | M. Albesa
Andreu Oliveras
28 de maig del 2015
Actualitzat el 29 de maig a les 9:14h

David Jané serà el nou alcalde de Riudaura, encapçalant una llista d'independents. Foto: Martí Albesa


David Jané té 40 anys i, tot i haver nascut a Badalona, fa deu anys que viu a Riudaura. Té una empresa que es dedica al desenvolupament de webs i aplicacions informàtiques. A partir del 13 de juny serà el nou alcalde de Riudaura, encapçalant una agrupació d'independents no vinculada a cap partit polític. 

Fem Riudaura va treure 210 vots, 126 més que la llista d'ERC que havia governat el municipi durant 12 anys i que aquest cop estrenava candidat. Jané aposta per buscar el màxim consens en tots els temes del municipi i promet sotmetre a consulta aquelles qüestions d'especial rellevància com el futur del centre cívic de RCR o la construcció d'una depuradora. 

- Què és Fem Riudaura, com es gesta la candidatura?

- A principis d'any, amb una sèrie de veïns vam pensar que era el moment de preparar un projecte alternatiu al d'Esquerra, que havia estat 12 anys al govern municipal. Primer construïm un equip de 16 persones. Després vam fer un porta a porta per demanar què havia agradat d'aquests últims anys i què esperaven pels propers quatre anys. Quan vam tenir el què i el qui vam decidir el com: el format que ens presentaríem.

Vam sondejar anar sota el paraigües d'algunes sigles de partit o fer-ho com a independents. I després d'avaluar les diferents opcions, de manera unànime vam deicidr fer-ho com a agrupació d'eleccions d'independents. Si bé era més complicat, el sistema està molt pensat pels partits tradicionals, pensàvem que era la primera manera de demostrar al poble que sabíem organitzar-nos i podíem fer coses plegats. De manera assembleària vam decidir la llista. 

- S'esperaven els resultats de diumenge?

- Quan vam iniciar el projecte el fèiem per guanyar. La intenció no era entrar amb un o dos regidors. Els resultats, però, van ser més positius dels que podíem esperar. Pensem que és fruit d'una campanya feta sempre en positiu. Nosaltres hem dit en tot moment que la feina dels 12 anys de l'Eulàlia era bona, que la gestió econòmica que s'havia fet era bona, i que a més a més volíem incorporar en aquesta manera de treballar els regidors que pogués treure ERC. 

- Els obren la porta a formar part de l'equip de govern?

- Ara estem en l'impàs de planificar aquests propers passos, però la intenció és de mà estesa i treballar junts. Primer hi ha la filosofia i la intenció i després veurem el format que li donem. La intenció, però, és col·laborar. 

- Amb què es notarà a nivell del poble el canvi de govern?

- Hi ha dos eixos. Un és el programa i els projectes. Aquí les propostes d'Esquerra i les nostres eren molt similars, per la limitació econòmica que tenim i pels temes importants que hi ha al poble, com la depuradora, el centre cívic o el fet que ara mateix no disposem de cap botiga. Seran coses en què començarem a treballar.

On hi ha més diferència és en la manera de fer-ho. Hem vist que durant aquesta campanya la gent ha estat molt participativa, molt receptiva a l'hora de saber què passa al poble i volem que això segueixi durant el mandat. Com ho farem? Fent que els plens siguin el més participatius possibles i abocant el màxim d'informació perquè la gent pugui saber com estan tots aquests temes que són importants. També incorporant en comissions de treball a veïns que estan més enllà de Fem Riudaura o Esquerra, a veïns del poble que volen col·laborar. 
 

Jané consultarà als veïns el futur del centre cívic i la construcció d'una depuradora. Foto: Martí Albesa


- Un dels temes importants és el centre cívic. L'anterior alcaldessa havia promès una consulta sobre el seu futur. Què passarà ara? 

- Nosaltres a la campanya ja vam dir que tant pel centre cívic com per la depuradora, quan tinguem les propostes que són factibles sobre la taula amb tota la informació, la decisió la prendrà el poble a través d'una consulta. Ara cal arribar fins aquí. El que farem és seure amb els diferents agents que intervenen en aquests dos casos.

En el cas del centre cívic seurem amb la Generalitat, amb RCR i els explicarem el que a nosaltres ens agradaria fer. Evidentment volem recuperar aquest espai pel poble i dotar-lo d'un programa d'activitats i continguts que ens poguem sentir tots orgullosos. No només la gent de Riudaura, sinó també a nivell comarcal. Cal buscar les complicitats per poder enfrontar-nos a aquest repte que és complicat, principalment per un tema econòmic. Arreglar ara el centre cívic, després de 12 anys tancat, costarà molts diners. Per tant hem de remar tots junts, no podem estar enrocats en posicions oposades perquè no serveix per res. 

- Entenc que és més partidari de reformar-lo que no pas enderrocar-lo. 

- Personalment, sí. Però com et deia, les propostes que siguin viables, factibles i raonables s'exposaran al poble i serà el poble qui decidirà. 

- Deia que la feina dels 12 anys d'ERC ha estat bona. Això vol dir que no hi haurà un gir de 180 graus al municipi?

- No. El que és més d'abast supra-municipal, com per exemple la independència de Catalunya, anirem colze a colze. I esperem que als temes municipals, la gran majoria de cops també sigui així. Haurem de buscar la combinació. La diferència més gran serà aquesta manera de fer: ser transparents i poder implicar a gent del poble en el dia a dia de la gestió municipal. 

- El fet de ser una agrupació d'independents sense cap partit a darrera, els pot perjudicar a l'hora de rebre determinades ajudes econòmiques?

- Quan vam iniciar aquest procés, vam analitzar què ha passat l'últim mandat als governs municipals d'independents. Vam veure que als 7 pobles de Girona que tenen una mida similar a Riudaura i han estat governats per independents en aquests quatre anys han rebut més diners per habitant que no pas Riudaura. Per tant, sí que és més difícil però pensem que amb l'equip que tenim ho podem aconseguir. 

 

 
Regidors Riudaura
 ERCCiUPPAltres
20152--Ind. 5
201163--
200761--
200352--
1999-7--
1995-4-VpR 3*
1991-7--
1987-5-Ind. 2
1983-31**Ind. 3
1979-7--
* Veïns per Riudaura ** Alianza Popular
 
Evolució del vot a Riudaura
Vots Riudaura
 ERCCiUPPAltres
201584 (28%)--Ind. 210 (70%)
2011331 (64%)164 (34%)--
2007222 (78%)40 (14%)--
2003192 (65%)92 (31%)--
1999-147 (68%)--
1995-151 (53%)-VpR 132 (46%)*
1991-150 (79%)--
1987- 170 (63%)-Ind. 98 (34%)
1983-134 (48%)43 (15%)**Ind. 102 (37%)
1979-157 (100%)--
* Veïns per Riudaura ** Alianza Popular