Lluís Amat: «Volem que els veïns se sentin seu l'ajuntament»

La Vall Plural, llista associada a ERC, ha guanyat l'històric convergent Miquel Calm | El nou alcalde promet canvis en la manera de fer política i en projectes com la variant i l'Ecomuseu

Lluís Amat fa 14 anys que viu a la Vall d'en Bas
Lluís Amat fa 14 anys que viu a la Vall d'en Bas | Martí Albesa
Andreu Oliveras
27 de maig del 2015
Actualitzat a les 17:57h

Lluís Amat ha destronat Miquel Calm, alcalde de la Vall d'en Bas des de feia 16 anys. Foto: Martí Albesa


Nascut a Barcelona fa 52 anys, Lluís Amat i Batalla ha aconseguit l'alcaldia de la Vall d'en Bas, el segon municipi amb més població de la Garrotxa. La Vall Plural, una agrupació de veïns associada a ERC, s'enfrontava a qui havia estat l'alcalde del municipi durant 16 anys: Miquel Calm. 

La Vall Plural ha guanyat a tots els nuclis d'en Bas i ha tret 161 vots més que el seu rival. El futur alcalde és un mestre que des de fa 14 anys viu a Sant Esteve d'en Bas i treballa com a tècnic a l'Institut Municipal d'Educació de l'ajuntament d'Olot. Promet molts canvis apostant per una manera de fer política més participativa i canviant el rumb de projectes importants com l'Ecomuseu o la variant. 

- Quines són les sensacions després del resultat de diumenge i què passarà a la Vall d'en Bas a partir d'ara?

- Sentim molta responsabilitat i molta humilitat. Nosaltres treballem en equip i volem estar molt a prop de la gent i escoltar-la. La gent volia un canvi. Ara volem veure quin traspàs se'ns fa, que espero que sigui modèlic. Cal conèixer el que hi ha i posar-nos a treballar. 

- La variant serà un dels grans projectes del mandat. Quina postura tenen al respecte?

- Trobem imprescindible parlar amb els veïns de les Preses i posar-nos d'acord. Si aconseguim fer un front comú, les coses són més fàcils. Seguim apostant pel túnel a Marboleny, és el que menys mal fa a la Vall. Si no fos així, treballarem perquè el que s'hagi de fer tingui el menys impacte possible en un terreny tan ric agrícolament. I volem que sigui amb mentalitat de carretera comarcal. No volem que aquí hi hagi una autopista. 

- L'acord que fa més d'un any va anunciar el conseller Santi Vila, amb els alcaldes de les Preses i la Vall d'en Bas, es respectarà?

- Nosaltres no l'hem vist. Sí que sabem que hi ha un dibuix al marge dret del Fluvià i un altre al marge esquerra. Però que a mi em consti no hi ha res signat. Aquest dibuix ens preocupa. A més, tenim la mala sort que per un costat Bracons està fet i per l'altre Olot està més avançat. Ens podem trobar que ens apretin per les dues bandes. 

- Amb el futur Ecomuseu, què passarà?

- Nosaltres no l'haguessim fet així. Ens sembla desmesurat. No dubtem que hi hagués subvencions per acabar-lo, però hi ha molts metres quadrats i costarà molt de mantenir. Ens trobem amb coses fetes i ens preocupa la rendibilitat. Una idea és parlar amb la UdG per convertir-lo en un centre de recerca. Tampoc hem vist el projecte museístic. Hem de saber quina proposta concreta hi ha. Serà molt complicat recuperar la inversió només amb visites de gent de fora. És una patata calenta important. 

- La Vall Plural s'ha queixat de la concessió del geriàtric. Què passa en aquest cas?

- No ens ha semblat bé que a un mes vista de les eleccions s'aprovés un plec de clàusules per engegar un geriàtric. Fa molts anys que hi ha un conveni signat amb la Generalitat, però no es pot portar a la pràctica perquè no dóna diners a noves places concertades de geriàtric enlloc del país i aquí s'ha donat una concessió per a 40 anys. Si no hi ha places concertades, qui podrà venir aquí? De gent de la Vall no gaire. I amb unes dimensions tant grans! 
 

Lluís Amat, vol governar la Vall d'en Bas de forma conjunta amb el màxim de veïns. Foto: Martí Albesa


- Quins altres grans reptes té el nou equip de govern?

- Creiem molt amb la democràcia participativa i creerem un consell de joves, un consell d'infants, un consell de la gent gran i unes taules sectorials d'indústria, turisme i ramaderia. Podran decidir uns pressupostos participatius i escoltarem les seves demandes de forma periòdica. També volem treballar per aconseguir que hi hagi a la Vall un centre d'ensenyament secundari. En aquest cas no diem que ho farem, perquè no depèn de nosaltres ja que ho decideix la Generalitat. 

- Aquesta democràcia participativa vol dir que el ple delegarà moltes coses a consultes ciutadanes?

- Aquests consells seran el termòmetre de la Vall i els representants del col·lectiu. També volem filmar els plens perquè la gent els pugui veure. Volem canviar molt el sistema d'informació. Igual que recollirem informació i propostes, nosaltres també hem d'informar a la gent del que fem i el que passa a la Vall. Volem que els veïns se sentin seu l'ajuntament. 

- L'anterior alcalde era vicepresident de la Diputació de Girona i s'assabentava de tot de primera mà. Els pot perjudicar no ser-hi presents?

- Hi ha moltíssims pobles a Catalunya que el seu alcalde no està a cap Diputació i en canvi aconseguiexen subvencions i ajudes. Entenc que si tu presentes un projecte, és bo i entra dins d'una subvenció te l'han de subvencionar. Per tant, nosaltres treballarem com tothom. 

- Com s'organitzarà a partir d'ara l'ajuntament? Hi haurà molts canvis?

- Segur que farem canvis però ara encara és molt prematur. Una de les coses que farem és que cadascun dels regidors serà, a part de responsable d'una àrea concreta, regidor d'un poble. Per tant, la gent quan tingui un problema en aquell poble podrà adreçar-se en aquella persona.

A més, som cinc regidors, però no som cinc persones treballant. A darrere de cada regidor i del propi alcalde hi haurà tres o quatre persones, com a mínim, que formaran un grup i l'assessoraran i acompanyaran per poder treballar més i optimitzar més el temps.

 
 
 
Regidors Vall d'en Bas
 CiUERCAltres
201556-
201183-
200783-
200373ApG 1
19996-DV* 5
19955-Ind. 6
199192-
19876-GGM 5 **
19838-Ind. 3
19793-Ind. 8
* Demòcrates de la Vall ** Grup de Gestió Municipal
 
Evolució del vot a la Vall d'en Bas
Vots Vall d'en Bas
 CiUERCAltres
2015753 (44%)914 (53%)-
2011989 (64%)475 (31%)-
20071.062 (65%)385 (24%)-
20031.091 (63%)421 (24%)ApG 178 (10%)
1999841 (52%)-DV* 725 (45%)
1995669 (42%)-Ind. 882 (56%)
19911.098 (76%)308 (21%)-
1987817 (56%)-GGM 584 (40%)**
1983906 (68%)-Ind. 427 (32%)
1979409 (30%)-Ind. 948 (70%)
* Demòcrates de la Vall **Grup de Gestió Municipal