Enric Domènech: «Venim a canviar la idea que l'alcalde és qui ho sap tot»

Amb 28 anys serà l'alcalde més jove de la Garrotxa i ha convertit Mieres en el primer municipi de la comarca on governa la CUP | Proposarà sumar els tres regidors de CiU al seu equip

Llicenciat en Història, Domènech es dedica al turisme rural
Llicenciat en Història, Domènech es dedica al turisme rural | M. Albesa
Andreu Oliveras
26 de maig del 2015
Actualitzat el 27 de maig a les 8:53h

Amb 28 anys, Enric Domènech (CUP) ha guanyat l'alcaldia de Mieres. Foto: Martí Albesa


Enric Domènech té 28 anys i serà el proper alcalde de Mieres. Ha aconseguit una fita històrica: amb 13 vots de diferència, trencar l'hegemonia de CiU al municipi. 'Vivim Mieres' és una llista que suma per la CUP al Consell Comarcal i a la Diputació, però que compta amb el suport d'ERC i d'independents. Aposten per un ajuntament plural, obert a la ciutadania i amb la mà estesa a incorporar els regidors de l'oposició dins l'equip de govern. Ell és l'alcalde més jove de la Garrotxa.

Llicenciat en Història i màster en Arxivística, actualment es dedica al turisme rural a Mieres. Governarà un poble on no ha nascut, és de Bianya, però on de petit hi venia sovint en tenir-hi una casa els seus avis i on des de fa dos anys hi viu. NacióLaGarrotxa l'ha entrevistat quan no feia ni 24 hores que havia guanyat les eleccions. 

- Amb què es notarà el canvi a l'alcaldia?

- A Mieres des del 1979 que governava CiU. Jo he nascut el 1987, per tant hi ha hagut un canvi històric. No capgirarem el poble ni aixecarem els carrers, serà canviar la manera de fer política. Nosaltres creiem que la democràcia no és votar un cop cada quatre anys, sinó que hem de fer feina dia a dia. Avui ja hem anat a l'ajuntament a informar-nos, amb les ganes i la il·lusió, però també amb la responsabilitat que s'ha de fer molta feina durant quatre anys. 

- Molta feina, com per exemple?

- Tenim un programa que se centra en tres eixos: les persones, l'ajuntament i el territori.  La nostra idea és fer un porta a porta per demanar a la gent quin dels tres eixos creuen que és més prioritari per veure on començarem a treballar. 

- Pel que fa a l'eix de les Persones, quines propostes hi ha?

- Una de les propostes que tenim és crear la figura de l'acompanyant, una persona del poble que s'encarregaria d'anar voltant a les diferents cases on hi ha gent gran per fer un control assistencial. És una necessitat que es va detectar al poble i que no es cobreix. A Mieres tenim una població molt envellida.

- I sobre el Territori?

- Pensem fomentar l'economia local del poble, redissenyar el model turístic que volem, crear una taula amb tots els agents turístics, preservar les fonts i conservar els camins. 

- Tercer eix: Ajuntament. Què cal fer?

- Fomentar la participació i la transparència i treballar amb tots els regidors electes que han sortit. Creiem que set regidors són més que quatre i des d'un inici la nostra voluntat, fos quin fos el resultat, era treballar tots pel bé del poble. Intentarem comptar amb els altres regidors per tasques concretes. 
 

Domènech obre la porta a CiU a entrar al govern de Mieres. Foto: Martí Albesa

 
- Enric Domènech és un alcalde jove, vinculat a moviments sindicalistes, que porta els cabells llargs, lligats normalment en una cua. El veurem participar dels actes tradicionals, com per exemple la processó dels Dolors?

- No ho hem parlat concretament. La processó es mantindrà i estem molt a favor de les tradicions. Però creiem que podem innovar. Aquí hi ha la tradició que l'alcalde porti la vara i obri o tanqui la processó. Podríem sortejar entre tots els habitants qui porta la vara o fer una llista de gent gran que li faci il·lusió portar la vara o buscar noves fórmules. No ha de ser l'alcalde qui assumeixi la responsabilitat. 

- O sigui, el canvi es notarà també en el fet que l'alcalde no tindrà tant de pes en la litúrgia del poble.

- Exacte. Nosaltres venim a canviar la idea que l'alcalde és la figura que ho sap tot. Ho confrontem amb la idea d'equip, que creiem que és un dels motius que ens ha fet guanyar. No en fem res de tenir un bon director si no hi ha una bona orquestra al darrere. Nosaltres tenim uns molt bons músics i ara es tracta entre tots que soni alguna cosa digna. Ho veiem com una responsabilitat compartida. És evident que es delegaran moltes funcions i no serà l'alcalde qui representi sempre el poble de Mieres. 

- Fins ara l'hem vist molt involucrat en accions reivindicatives de la ciutat d'Olot, com per exemple contra el Pla d'Usos del Firal. Ara que serà alcalde farà un pas enrere per la imatge institucional que tindrà sempre associada?

- Més que per la imatge institucional, per temps. El dia té 24 hores i treballem i dormim. La tasca de Mieres m'absorbirà moltes hores. També és veritat que tenim el relleu assegurat i ningú és imprescindible a cap banda. Hi ha gent que puja amb molta força a tot arreu i, per tant, tot continuarà igual o millor. Segur.