Josep Guix: «La nostra marca no està de moda ni els vents són favorables»

El PSC reivindica l'herència dels 12 anys de Sacrest com a alcalde i vol tornar a governar la ciutat | El Fluvià i el suport a les indústries són les seves prioritats

Josep Guix és per segon cop el cap de llista del PSC a Olot
Josep Guix és per segon cop el cap de llista del PSC a Olot | Martí Albesa
Andreu Oliveras
18 de maig del 2015
Actualitzat el 22 de maig a les 22:32h

Josep Guix és per segon cop el cap de llista del PSC a Olot. Foto: Martí Albesa

  
Nascut a Besalú fa 57 anys, Josep Guix repeteix per segon cop com a cap de llista del Partit dels Socialistes a Olot. Fa quatre anys van aconseguir 3.016 vots i sis regidors. NacióLaGarrotxa, Ràdio Olot, El Punt Avui i El Digital de Girona l'ha entrevistat conjuntament.

- Presumeixen de l'herència que va deixar l'equip de Lluís Sacrest, però a la seva llista Veva Ruiz és l'única regidora d'aquella etapa que continua i molts dels regidors del PSC han estripat el carnet. Què n'ha quedat d'aquesta herència?

- La gent quan porta 12 anys a l'ajuntament vol descansar i m'han demanat si podien descansar, que ens donaven suport però no volien estar presents a la llista. Jo penso que també és positiu que hi hagi relleu. 

- Una cosa són els relleus i l'altra els cops de porta. 

- Que jo sàpiga de cop de porta no en tinc cap.

- Joan Albesa va dir públicament que es donava de baixa del partit. 

- Aquesta sí, ja fa temps que es va publicar. Però és l'única. 

- Hem vist al seu partit gastar-se diners per posar una esquela per xiprers a la premsa comarcal. És el més greu que ha fet l'equip de govern?

- Nosaltres hem denunciat moltes coses. També vam fer un anunci quan l'equip de govern va dir que volia tancar el Museu dels Sants i vam invertir diners en unes butlletes per repartir a la gent convidant-los a anar al Museu dels Sants. Aquesta va ser puntual perquè va ser una acció molt ràpida que va fer l'ajuntament, amb nocturnitat i traïdoria perquè era l'estiu i tothom estava fora. 

- Els troba a faltar els xiprers?

- Sí. És clar. Eren emblemàtics, per això ho vam denunciar. 

- S'ha equivocat posant la banya a la Plaça Mercat?

- No. Perquè el fet que nosaltres posessim la banya ha fet que les obres de la Plaça Mercat es fessin millor. Això és indiscutible. Jo estic content del que hem fet. Per això hi som. L'oposició ha de fer un marcatge de l'equip de govern. Nosaltres vam demanar una comissió de seguiment de la Plaça Mercat, que no es va fer. Es va fer una reunió un dia i prou. 

- Diu que només té constància del senyor Joan Albesa que hagi estripat el carnet, però sí que fa un temps el secretari del seu partit a la comarca va reconèixer que hi havia hagut més baixes que altes de militants del PSC a la Garrotxa. Si a això hi sumem que a les últimes europees aquí van perdre més de 2.000 vots, el PSC segueix essent un partit amb vocació de govern que connecta amb la ciutadania d'Olot?

- A les municipals es vota més a les persones i el treball que s'ha fet a la ciutat. Això és el que esperem. La nostra marca no està de moda ni els vents ens són favorables. El que no hem de fer, però, és amagar-nos i dir que no som del PSC. Nosaltres creiem en aquest projecte polític i el volem tirar endavant. 

- Però tenen la sensació de connectar amb la ciutadania, de no haver perdut el carrer?

- A nivell de carrer, aquests quatre mesos porto cinquanta, seixanta, setanta reunions amb entitats, col·lectius, empresaris,... i ve molta gent a parlar, intercanviar projectes, propostes. 

- Diu que la gent vota les persones, en els nou primers llocs de la seva llista, el més jove té 47 anys. 

- Dels nou primers, però als quinze primers en trobarà molts per sota dels 30 anys.

- Però amb opcions a entrar a l'ajuntament i actuar com a regidors no. 

- No havia estudiant tant la biografia dels que estan a la llista. Però és perquè busquem gent que tingui experiència i tingui possiblitats de portar una gestió en el govern. A darrera hi ha gent més jove que són el relleu. 

- Els ha costat fer llista? Hi ha l'antic alcaldable per Bianya, un municipi on aquest any el PSC no ha pogut fer llista. També qui que antigament havia estat a la llista a Sant Joan les Fonts.

- El senyor Valverde, antic alcaldable per Bianya, ara viu a Olot. A Bianya no fan llista i és una persona que participa molt activament al col·lectiu del PSC de la comarca i de la ciutat. Sí que és veritat que en general hi ha dificultats per tirar endavant la política, perquè el moment no és bo. La gent prefereix quedar-se a casa o participar en un altre tipus d'activitats. La política no està de moda i no és que sigui fàcil tirar les coses endavant. 
  

Josep Guix reivindica l'herència dels 12 anys de govern de Lluís Sacrest. Foto: Martí Albesa



- Del 0 al 10, quina nota es posaria com a cap de l'oposició?

- Jo em posaria un set, que és un notable, i ja estic content. 

- En què creu que s'ha equivocat? Li ha faltat contundència en determinats temes?

- Hi ha gent que em retreu que hem estat poc durs. Potser és veritat. El paper de l'oposició és complex. Si apretes molt sembla que trenques la convivència de la ciutat. Hem fet un treball molt de formigueta, seguir els temes, revisar les actes, revisar factures, presentar recursos escrits,...

- L'oposició ha de controlar però també proposar. Per exemple, aquests quatre anys s'ha frenat la rehabilitació del Nucli Antic i vostès no han apretat fort per aquest tema que havia estat emblema dels governs socialistes. 

- Ho hem demanat i hi ha alguna moció.

- Es va precipitar dient que Olot perdria el Trueta com a hospital de referència a favor del de Vic?

- Gràcies a nosaltres aquest tema va sortir sobre la taula i l'alcalde va rectificar i continuem anant al Trueta. 

- Corominas va dir que mai s'havia posat en dubte deixar de ser el Trueta el de referència, que només volien consolidar l'aliança del triangle sanitari amb Vic i Campdevànol. 

- Les informacions que teníem nosaltres avançaven que cada vegada s'hauria d'anar més a Vic. 

- Què hagués estat diferent a Olot si vostè hagués governat aquests quatre anys?

- Per exemple el suport industrial, que el govern ho està dient i no ho fa. Haguéssim potenciat més la formació ocupacional. Donar suport a les petites empreses, treballar de cares al riu. 

- Si vostè és alcalde, la llar de Sant Miquel es reobrirà?

- Si hi ha suficients alumnes inscrits l'obrirem. 

- Faria menys fires per pagar guarderies i llars d'infants?

- Segurament. O no faria el que han fet ara amb la Residència de les Arts, que no cal i per nosaltres és més important la formació 0-3 anys. 

- En el seu programa un dels trets és posar en valor el Fluvià i que la ciutat visqui de cares al riu. Ja ho portaven al programa del 2007, 2003 i 1999. Són eleccions que va guanyar el seu partit. Per què al llarg d'aquests dotze anys no ho han fet, tot i dur-ho al programa, i ara sí que ho faran?

- Es van fer actuacions aquests dotze anys. 

- Però la planificació integral no. 

- Hi ha un treball fet de planificació integral i el pla general també ho portava i es va fer una obra important que va del Pont de Palau fins a les Tries. 

- Però va ser gràcies a una moció presentada per ICV

- Són coses que es van fent amb fases, però aquests quatre anys no s'ha fet res. 

- El que no es va fer amb dotze anys sí que es podrà fer als propers quatre anys? 

- No. Jo no li dic amb quatre anys. Fem un programa per quatre o vuit anys. Tenim una visió de la ciutat a llarg termini. 
  

 
Qüestionari
Amb quines entitats col·labora? L'AV del Pla de Dalt, el Centre Excrusionsta Olot, la Unió Esportiva Olot i algunes d'agràries

​Amb quin acte olotí es queda? 

La Fira de Sant Lluc

A quin barri viu?

Al Pla de Dalt

Quan va ser l'últim cop que va anar a missa? Hi va gaire sovint? 

Fa tres o quatre dies en un enterrament. Hi vaig cada setmana o cada quinze dies, acompanyant la mare a Besalú

Quins idiomes parla? 

Català, castellà, francès i anglès

Quant val un bitllet senzill del TPO? (1,20€) 

Entre 1 euro i 1,40

A quina hora ballen els gegants? (12:00)

A les 12 del migdia

Quants alcaldes ha tingut Olot en l'etapa democràtica? (6)

Sis

Quants habitants té Olot? (33.913)

 33.000

Què era Can Joanetes abans d'acollir l'ajuntament? (fàbrica tèxtil)               

 Una fàbrica de l'eixample Balmes
   

Llista del PSC a Olot (eleccions municipals 2015)

Resultats eleccions municipals 2011 i 2007 a Olot 

Resultats eleccions municipals 2011 i 2007 a Catalunya 

Arxivat a