Pere Gómez: «Al Firal, no ens podem permetre un nyap com el del Firalet»

Per Esquerra, la prioritat és remodelar l'Estadi Municipal de Futbol i els camps del Morrot per fer una ciutat esportiva | ERC aposta per crear un consell de la ciutadania i un defensor del ciutadà

Pere Gómez encapçala per segon cop la llista d'ERC
Pere Gómez encapçala per segon cop la llista d'ERC | Martí Albesa
Andreu Oliveras
14 de maig del 2015
Actualitzat el 21 de maig a les 20:07h

Pere Gómez encapçala per segon cop la llista d'ERC a Olot. Foto: Martí Albesa

     
Nascut al Prat de Llobregat fa 51 anys, Pere Gómez es presenta per segona vegada com a cap de llista d'Esquerra Republicana a Olot. Fa quatre anys va recollir 908 vots i dos regidors. NacióLaGarrotxa, Ràdio Olot, El Punt Avui i El Digital de Girona l'ha entrevistat conjuntament.

- Què té d'esquerres construir un estadi de futbol en una ciutat amb més de 2.000 persones sense feina?

- El pressupost municipal passa de 15 milions d'euros i dóna per a moltes coses, un cop estiguin cobertes les necessitats bàsiques dels ciutadans. No és que vulguem pagar un estadi municipal i punt, sinó que tenim un projecte de ciutat de futur. La nostra ciutat està en un entorn magnífic per a la pràctica esportiva, té unes instal·lacions esportives impressionants i l'únic que desmereix aquesta magnífica oferta és l'Estadi Municipal de futbol.

- El Barça fa un estadi per a 6.000 espectadors i calcula gastar-hi uns 8 milions d'euros, el Badalona parla de 6 milions. És això al que hem d'aspirar?

- No. Tot el contrari. Nosaltres no volem fer un estadi de 8.000 espectadors, ni molt menys. Volem dignificar l'estadi, que pot ser un estadi de 3.000 - 4.000 espectadors. Un estadi en les condicions que necessita Olot. Què ens costarà? 4 o 5 milions d'euros. Hem de comptar amb el suport de la Federació Catalana de Futbol i del departament d'Esports de la Generalitat, a la ciutat li ha de costar un mínim. 

- També proposen els camps del Morrot – previstos amb un altre milió – i  el Firal – 3 milions més. 

- No. No ens atribueixi el Firal.

- Passa per sobre l'Estadi del Firal?

- Sí. Perquè els temps són diferents. 

- I les persones que se'n beneficien també. Els olotins gaudiran més d'un Firal que d'un estadi.

- Passa per davant el Centre de Tecnificació Esportiva. Pensem que s'ha de potenciar l'esport a la ciutat. Aquelles instal·lacions que encara no tenim en condicions com són els camps de futbol del Morrot. 

Pel que fa al Firal, no ens podem permetre un nyap com el del Firalet. Hem de fer un procés participatiu on la ciutadania decideixi com vol el Firal. Aquest procés s'ha de culminar amb una consulta ciutadana. En cap moment diem que el Firal s'hagi d'aixecar en quatre anys. En quatre anys s'ha de tenir clar com Olot vol el Firal. 

- Durant l'últim any, ERC ha votat a favor de 51 de les 70 propostes que l'equip de govern de CiU ha portat al ple, s'ha abstingut a 15 i ha votat en contra de 4. Quina diferència hi ha entre escollir la papereta de CiU o la papereta d'Esquerra si a l'hora de la veritat acaben votant el mateix al ple?

- La diferència és aquest quart de coses que Esquerra Republicana ha votat diferent de l'equip de govern. Nosaltres el que no farem és una oposició destructiva, en contra del progrés de la ciutat. Evidentment hi ha una sèrie de coses que diem "per aquí no passarem". Per exemple, en el primer ple de la legislatura, vam votar en contra de les retribucions dels regidors. 

- Aquests quatre vots contraris de l'últim any, senyor Gómez, han sigut el correbou de les Festes del Tura, descatalogar els xiprers de la Plaça dels Coloms, l'expropiació d'una finca i una modificació pressupostària puntual. Entén que el ciutadà d'Olot pugui pensar que no han fet excessiva oposició? 

- Si només és l'últim any em sembla moltíssim no haver votat a favor d'una quarta part de les propostes de l'equip de govern. Això és oposició, intentar incidir en les propostes de l'equip de govern perquè siguin prou adaptables a la nostra posició. 

- Els propers quatre anys veurem més pactes amb Convergència i Unió? Tots dos defensen aquests comicis com una primera volta del 27-S.

- Si governarem amb CiU? Ho podíem haver fet aquests 4 anys últims. Vam declinar-ho, igual que fa 8 anys amb el PSC. El que volem és ser la llista més votada i poder aplicar d'una vegada definitivament les polítiques que creiem que s'han d'aplicar a la ciutat d'Olot. 
 

La prioritat per ERC és fer un nou Estadi Municipal i ampliar els camps del Morrot. Foto: Martí Albesa



- Mirant el seu programa deixen clar que volen universalitzar l'etapa educativa dels 0 als 3 anys. Parlen fins i tot de reduir les quotes que han de pagar les famílies. Té previst com fer-ho? Tenint en compte que també hi ha una oferta de llars d'infants privades i que la Generalitat ha reduit quasi a la meitat les aportacions. 

- És obligació de les administracions públiques universalitzar el sistema educatiu. Amb la retallada de pressupost de la Generalitat per aquest tipus d'escoles s'ha fet un pas enrere. Pensem que la partida de la Generalitat s'ha de recuperar. Tenim l'obligació que tots els infants siguin iguals, que tinguin la seva escola bressol. No han de ser gratuïtes, però les aportacions de les famílies s'han de reduir, no haurien de superar un terç del cost efectiu.

- Han fet números? Això seria un increment important de despesa. 

- Els pressupostos de l'ajuntament són molt grossos i això ens portaria a 100.000-200.000 euros anuals més d'aportació de l'administració. Es poden obtenir d'altres llocs. Hi ha actuacions prescindibles. 

- D'on ho treuria?

- De publicitar segons què, de contractar segons quina empresa de publicitat, de fer alguna fira que ens costa això i no és prou rendible.

- De quina fira?

- Per exemple la fira modernista. 

- El seu programa diu: "ERC té la voluntat d'anar més enllà dels llindars que estableix les noves lleis i es compromet a establir plans de transparència elaborats conjuntament amb la ciutadania".  Em pot precisar amb què aniran més enllà?

- Per exemple, un consell ciutadà que controli i supervisi. 

- Això no hauria de ser la funció del ple?

- El ple són els polítics i com que hi ha una certa reserva de la ciutadania, doncs hem de ser molt més transparents encara. Cal un consell de ciutadania que tingués tots els números. També parlàvem d'un defensor del ciutadà relacionat amb Síndic de Greuges i que tots els pressupostos i tots els concursos es trobessin a la pàgina web de l'ajuntament, que fos fàcilment consultable per a tothom que hi estigués interessat. 

- Diuen que actuaran sobre el Firalet per fer-lo més agradable al passeig. Ens va costar més de 2 milions d'euros i el vam inaugurar encara no fa cinc anys. Cal donar algun tipus de responsabilitat si hi hem de tornar a actuar?

- És molt lamentable. Ens referíem sobretot al tema de llums. Intentarem incidir en la mesura del possible perquè es millori la presentació de l'espai i hi hagi comerços que s'hi vulguin implantar. L'obra tal com ha quedat ens fa tenir moltes reserves de cara al que es pugui fer al Firal. 

- Què faran si Madrid es posa tossut en no fer el túnel de la variant a l'Hostal del Sol?

- Nosaltres no podem renunciar a Madrid a allò que no renunciaríem a Barcelona. Això és per a tota la vida. Ja no només per l'impacte que pot tenir per les cases de l'Hostal del sol, sinó l'impacte mediambiental que pot tenir per a tota la ciutat d'Olot si fem una variant a cel obert. 


 
 
Qüestionari
Amb quines entitats col·labora?Amb moltes: el bàsquet, Òmnium, l'ANC,...no segueixo

​Amb quin acte olotí es queda?

El Sismògraf

A quin barri viu?

Al Pla de Dalt.

Quan va ser l'últim cop que va anar a missa? Hi va gaire sovint?

Als actes commemoratius de les víctimes dels Alps. Però sóc ateu. 

Quins idiomes parla?

Català i castellà. Em defenso com puc en italià, anglès i una mica de francès

Quant val un bitllet senzill del TPO? (1,20€)

90 cèntims

A quina hora ballen els gegants? (12:00)

A les 12

Quants alcaldes ha tingut Olot en l'etapa democràtica? (6)

Sis

Quants habitants té Olot? (33.913)

 34.500

Què era Can Joanetes abans d'acollir l'ajuntament? (fàbrica tèxtil)

 Una fàbrica
   

Llista d'ERC a Olot (eleccions municipals 2015)

Resultats eleccions municipals 2011 i 2007 a Olot 

Resultats eleccions municipals 2011 i 2007 a Catalunya 

Arxivat a