Mireia Tresserras: «No és un programa car de carta als Reis»

La CUP aposta per uns pressupostos participatius on els olotins decidieixin a què destinar els diners | La coberta de la Plaça de Braus i la "municipalització del CN Olot", entre les propostes

Mireia Tresserras encapçala la llista de la CUP a Olot
Mireia Tresserras encapçala la llista de la CUP a Olot | Martí Albesa
Andreu Oliveras
12 de maig del 2015
Actualitzat el 18 de maig a les 16:46h

Mireia Tresserras encapçala la candidatura de la CUP a Olot. Foto: Martí Albesa

  
Nascuda a Olot fa 44 anys, Mireia Tresserras encapçala la llista de la CUP a la ciutat. NacióLaGarrotxa, Ràdio Olot, El Punt Avui i El Digital de Girona l'han entrevistat conjuntament.

- Gent pròxima a la CUP s'ha queixat del nou pla d'usos del Firal. Hi ha hagut un procés participatiu, s'ha convocat els veïns, ha pogut participar la ciutadania. Què té de dolent en la forma?

- Té de dolent que és un pla de no usos. Ho prohibeix tot. Nosaltres defensem que els processos participatius siguin reals. No vol dir una pàgina web. Comporta que tothom tingui la informació necessària per poder decidir, transparència en la informació, participar-hi de diverses maneres, ser clar i transparent. Comporta tota una sèrie de processos que l'ajuntament no ha seguit. Per nosaltres és la mort del Firal. 

- Però hi ha gent que hi ha participat per arribar fins aquí. Oposar-se a l'opinió d'aquesta gent no és menystenir aquestes opinions?

- El que passa és que no ha estat un procés participatiu real. A més, dins les opinions hi havia moltes entitats que no hi estaven d'acord.

- Què faran si hi ha un ple d'urgència i no poden convocar les bases per discutir en assemblea l'orientació del seu vot?

- No direm res. Tot ho fem assambleari. Una de les reivindicacions que volem fer a l'ajuntament és que la informació dels plens estigui a la disposició molt de temps abans per poder llegir tot el que es treballarà al ple i jo transmetré les opinions que s'hagin decidit en assemblea. Si jo no ho he pogut consultar en assemblea, no puc donar la meva opinió personal. Si és una qüestió de caràcter d'urgència, identificarem si podem muntar una assemblea oberta d'urgència. 

- Al seu programa electoral parlen de "recuperar el projecte de coberta de la Plaça de Braus per a usos polivalents". Això s'havia estudiat fa cinc anys i el projecte costava 5 milions d'euros. D'on els treuran?

- No tenim massa pensat com dur-la a terme. Sabem que fa molts anys que se'n parla. Olot és una ciutat plujosa i fem un munt d'actes. Ciutats més petites que Olot tenen espais coberts i trobem greu que Olot no tingui aquest espai. Si la Plaça de Braus costa aquesta quantitat, doncs ho volem sotmetre a pressupostos participatius

- Però si no hi ha els diners, no hi són. 

- Tot depèn dels pressupostos. És qüestió d'analitzar el que tenim, el que necessitem per funcionar i amb què destinar els diners. 

- El programa electoral de la CUP és la carta als Reis o és factible? La Plaça de Braus val 5 milions d'euros i, a més, hi ha moltes altres iniciatives. Han calculat com finançar totes les propostes que fan?

- No és un programa car de carta als Reis. Al contrari. És un programa molt concís on posem l'accent a les persones, als serveis socials i els diners a la pobresa zero. Allò que requereixi una inversió ho farem amb un sistema assembleari. Per exemple, amb un sistema de programari lliure, d'open data podem tenir un estalvi molt gran. 

- Imagini que en aquests pressupostos participatius una gran majoria demana triplicar el pressupost de les Festes del Tura. Com reaccionaran si estan al govern? Quins límits hi posaran?

- Els límits del sentit comú i els límits que en la part de festes, per exemple, optem per unes festes absolutament populars. Tot això no val diners. Ens sembla que el que és car és a cop de decisió ferma. Evidentment, la lluna en un cove no la demanarem. 

- En un altre punt del seu programa electoral parlen de "trobar mecanismes per municipalitzar les piscines i les instal·lacions esportives del Club Natació Olot". Vol dir que els expropiaran les instal·lacions als socis?

- No. Ens sembla que Olot hauria de tenir una piscina municipal coberta. Fins que no la tingui, cal parlar amb el CN Olot i trobar un pacte perquè la gent que necessiti nedar hi pugui anar sense haver-se de fer sòcia d'un club privat. 

- I els que són socis del Club Natació i paguen, no es queixaran per haver de pagar ells i els altres no? 

- El deure que té l'ajuntament és que hi hagi una piscina coberta. Mentre no hi sigui cal parlar per veure si podem arribar a un acord. 
 

La CUP vol que els olotins decideixin com repartir els pressupostos municipals. Foto: Martí Albesa



- Per ser més forts no haurien d'haver fet un front comú amb més grups? Què els separa de les altres forces d'esquerres?

- Hi ha més coses en comú que no les que ens separen. El que realment ens separa és la manera de fer. Nosaltres venim de fer molta feina des de fora l'ajuntament. Venim de la base, de moviments socials que no hem parat. 

- Per què ha costat tant fer la llista? Ningú es volia posar al davant? 

- Segurament com que és tant rupturista, en la societat on estem és molt complicat. Quan la força ve de baix és molt difícil voler despuntar perquè et sents igual que tots. 

- El programa electoral també diuen: "treballar per acabar amb els deutes de l'ajuntament". Hi haurà menys diners per invertir. 

- Les inversions no són tant prioritàries. Podem aconseguir coses sense tantes inversions. Posem l'accent a polítiques socials, d'habitatge, culturals i educatives.

- Però aquestes polítiques costen uns diners. Si els diners els destinen a pagar el deute, tindran menys diners per dur-les a terme. 

- Preferim reduir el deute, tampoc el que demanem requereix unes inversions molt grans. 

- Però aleshores tot no es pot fer. No es pot reduir el deute i fer una Plaça de Toros.

- Si cal treurem del programa la Plaça de Toros. És recollir l'herència d'una necessitat de temps i temps. Reduirem totes les inversions i ho decidirem entre tots. I si el Firal enlloc de 10 ens pot costar 5, doncs decidirem fer-ho amb cinc.

- Vostès aposten per cares noves, per no professionalitzar la política. Com lliga amb tenir entre els cinc primers a Raül Massanella, una persona que fa 4 anys encapçalava la llista d'APG i fa bastants anys que ha estat vinculat a accions polítiques? 

- En el nostre codi ètic diem que com a màxim ens donem vuit anys.

- No creu que sigui una cara ja cremada?

- No. En absolut. Nosaltres bevem del que va ser Alternativa, venim d'allà. 

- El programa diu que prohibirien el correbou. Què més canviarien de les Festes del Tura? Mantindrien la Turinada?

- Proposem continuar amb el fòrum per decidir el model de les Festes del Tura, que sigui molt més popular, molt més diversa. La Turinada? Apostem per un model d'oci sa. Cal fer feina perquè el lleure i la diversió es pot fer de moltes altres maneres. 

- Com gestionarien les barraques?

- Jo les faria més obertes a totes les entitats

- Polítiques també?

- També

- Les joventuts de Plataforma per Catalunya, per exemple, també?

- No.

- Aleshores hi ha entitats polítiques bones i dolentes?

- Evidentment. 

- Si vostè fos alcaldessa aniria a l'ofrena del primer dia a la Mare de Déu del Tura?

- Hauria de parlar amb la gent de la CUP. Jo personalment no hi aniria, però ho podem parlar entre tots. Aquest tema no ens l'hem plantejat. 

- Els agrada el model de fires?

- No. Nosaltres apostem per un model no tant puntual de fires de cap de setmana, molt més sostenible recuperant la fira que hi podem posar accent i èmfasi que és la de Sant Lluc. 



  
Qüestionari
Amb quines entitats col·labora?Unitat Contra el Feixisme i el Racisme i dues entitats més

​Amb quin acte olotí es queda?

El Sismògraf

A quin barri viu?

Al centre

Quan va ser l'últim cop que va anar a missa? Hi va gaire sovint?

No hi vaig

Quins idiomes parla?

Català, castellà i anglès

Quant val un bitllet senzill del TPO? (1,20€)

1,50€

A quina hora ballen els gegants? (12:00)

A les 12 del migdia

Quants alcaldes ha tingut Olot en l'etapa democràtica? (6)

No ho sé. Cinc?

Quants habitants té Olot? (33.913)

 34.000 - 35.000

Què era Can Joanetes abans d'acollir l'ajuntament? (fàbrica tèxtil)

 Una fàbrica
   

Llista de la CUP a Olot (eleccions municipals 2015)

Resultats eleccions municipals 2011 i 2007 a Olot 

Resultats eleccions municipals 2011 i 2007 a Catalunya 

Arxivat a