Xavier Garcia: «No organitzarem coses com bojos per atreure moltíssima gent»

El cap de llista d'Olot en Comú prioritza la lluita contra l'atur i les desigualtats per sobre de qualsevol altra inversió | La piscina coberta és l'única obra que faria durant aquest mandat

Xavier García és el cap de llista d'Olot en Comú
Xavier García és el cap de llista d'Olot en Comú | Martí Albesa
Andreu Oliveras
11 de maig del 2015
Actualitzat el 19 de maig a les 18:15h

Xavier García és el cap de llista d'Olot en Comú. Foto: Martí Albesa

  
Nascut a Saragossa fa 56 anys, Xavier Garcia encapçala la llista d'Olot en Comú. Hi donen suport Podem i ICV-EUiA, que fa quatre anys va treure 536 vots i no va aconseguir cap regidor. NacióLaGarrotxa, Ràdio Olot, El Punt Avui i El Digital de Girona l'ha entrevistat conjuntament.

- En el seu acte de presentació només hi havia una bandera, l'espanyola republicana. És amb la que se senten més còmodes?

- El dia de la presentació es commemorava el dia de la República. Ens agrada la República perquè representa tota una sèrie de valors. 

- Amb una estelada s'hi senten còmodes?

- A la nostra candidatura hi ha una pluralitat de posicions en aquest sentit. 

- Li dóna suport ICV-EUiA que ja es van presentar fa 4 anys, no van entrar, i en aquest mandat la seva activitat ha estat relativament reduïda. Com té la certesa le gent que voti Olot en Comú que si no surten no llençaran el vot a les escombraries?

- Nosaltres entenem la política creant l'associació ADAG-40, fent activitat sindical, en associacions de veïns,... totes les persones de la candidatura tenen unes activitats socials amb unes entitats o unes altres. Per nosaltres la política és molt més que presentar una moció de tant en tant a l'ajuntament. 

- Diuen des de la PAH que fins que no van fer el salt com a candidatura no se'ls havia vist a les assemblees. Si els preocupen tant les persones, on eren fins ara?

- Nosaltres hem col·laborat a nivell individual en algunes de les accions que han fet des de la PAH. Hem creat vincles i activitats tant amb la PAH com amb altres associacions.

- Per Olot en Comú, l'atur és la màxima prioritat. Diguim dues o tres accions concretes que faran per reduir l'atur de la ciutat?

- Formació perquè tinguin més possibilitats de trobar una feina, crear cooperatives, fomentar l'emprenedoria,...

- Com la fomentarem?

- Tenint un bon servei a l'ajuntament, dedicant una part de recusos econòmics per arrancar amb la seva iniciativa i sobretot bolcar tota l'activitat i recursos cap a aquest aspecte i involucrar empreses, associacions, sindicats en crear un pla d'ocupació en la lluita contra l'atur. 

- Si es dediquen només a lluitar contra l'atur vol dir que no governaran per aquells olotins que per sort ja tenen un lloc de treball?

- És la prioritat però no vol dir que no fem res més. Si resolem l'atur també és una ajuda als problemes que tenen els comerços de la ciutat. Si hi ha molta gent que està en la pobresa, aquests no consumiran o ho faran poc. 

- El seu codi ètic diu: "renunciar als regals i privilegis que puguin significar un tracte de favor". Si vostè és alcalde utilitzarà l'aparcament de sota l'ajuntament?

- Apostem per la mobilitat en bicicleta, a peu o qualsevol tipus de transport públic. Jo faria el possible per utilitzar algun d'aquests mitjans i no haver de manester el cotxe. 

- I si un dia l'ha de fer servir, què farà?

- Fer com tothom, enlloc de tenir un lloc reservat, pagar. Se'm paga un sou i en aquest sou va inclòs despeses com el desplaçament. 
 

Garcia prioritza l'atenció a les persones, per sobre de qualsevol altra inversió. Foto: Martí Albesa

  
- Vostès diuen que s'han acabat les inversions. No haurien asfaltat el Vial Sant Jordi?

- Tal com estava sí. És evident que s'ha d'arreglar, però no cal oblidar que el tema de la mobilitat s'ha d'agafar en un sentit integral, promocionant altres mitjans de transport que no sigui el privat. 

- Un altre exemple, la Plaça de Toros. La deixem caure perquè no s'han de fer grans inversions?

- No hem parlat d'aquest tema i en desconec l'estat. Ens serveix però l'exemple de l'Estadi Municipal. Nosaltres defensem que la prioritat no és aquesta. La prioritat és la gent aturada, la gent que ho està passant malament. La Plaça de Toros i l'Estadi Municipal per nosaltres haurien d'esperar a temps millors on aquests problemes els tinguem solucionats i podem encarar altres necessitats de la ciutat. 

- I si el president de l'Olot li digués: "Senyor alcalde, hem ascendit de categoria, estem a 2A, però com que no tinc l'estadi en condicions no puc jugar". Vostè li diria que tornés a 2B?

- Potser sí. Aquesta no seria la prioritat. Per mi seria més prioritari tenir una piscina coberta. 

- Quan pot costar cobrir-la?

- No ho sé. Resulta que la piscina actual no es pot cobrir. La idea seria fer-ne una de coberta i unir els dos edificis. 

- Olot en comú és una marca blanca d'ICV-EUiA? Els seus vots sumaran per aquest partit al Consell Comarcal de la Garrotxa i a la Diputació de Girona. 

- No ho és. Hi ha gent de Podem, hi ha molta gent independent. Presentar-se com a agrupació d'electors ens genera tanta feina burocràtica i administrativa que vam decidir presentar-nos sota la marca Entesa. 

- Estan subjectes a les necessitats de partit d'Iniciativa? 

- No. Volem fer manifesta la voluntat de l'agrupació com un grup propi d'Olot. Així hem estat fins ara i així ens volem mantenir al futur. 

- Amb què es notaria el canvi si vostè estigués a l'alcaldia?

- La voluntat de trobar-me amb la ciutadania, institucions i entitats, per veure si entre tots som capaços de consensuar mesures concretes. I sobretot la transparència de tot el que passi. 

- Més casos concrets: els camps de futbol formatius del Morrot. Què farà?

- Si s'han de treure de l'ajuntament els recursos, jo no els faria. Una altra cosa és que siguem capaços de trobar recursos de la Federació de Futbol o d'Europa o de la Diputació. 

- L'ajuntament no pagaria. 

- Des del nostre punt de vista les prioritats no són aquestes. 

- Què fem amb la fira de l'embotit o la modernista?

- Hem de prioritzar les accions de qualitat, com per exemple el Lluèrnia. No estem tant en organitzar coses com bojos per atreure moltíssima gent, sinó promocionar aspectes de qualitat. Actes que només tinguin per objectiu portar molta gent no hi estaríem d'acord. 

- No cal fer iniciatives perquè els restaurants i allotjaments estiguin plens cada cap de setmana?

- Molts dels actes que s'han fet han generat moltes visites de persones que mengen un entrepà i van a dormir a casa. Deixen molt poc benefici a la ciutat. 
 
 
Qüestionari
Amb quines entitats col·labora?ADAG-40, CCOO, Metges sense fronteres

​Amb quin acte olotí es queda?

El Festival Lluèrnia

A quin barri viu?

Al terme municipal de Bianya, al costat de Les Cols

Quan va ser l'últim cop que va anar a missa? Hi va gaire sovint?

En algun enterrament. D'anar-hi sovint, m'hauria de remuntar a la infantesa

Quins idiomes parla?

Català i castellà

Quant val un bitllet senzill del TPO? (1,20€)

No ho sé

A quina hora ballen els gegants? (12:00)

A les 12 del migdia

Quants alcaldes ha tingut Olot en l'etapa democràtica? (6)

Cinc o Sis.

Quants habitants té Olot? (33.913)      

 A la vora de 34.000

Què era Can Joanetes abans d'acollir l'ajuntament? (fàbrica tèxtil)       

 Una fàbrica
   

Llista d'Olot en Comú (eleccions municipals 2015)

Resultats eleccions municipals 2011 i 2007 a Olot 

Resultats eleccions municipals 2011 i 2007 a Catalunya 

Arxivat a