Set despeses que poden deduir-se els autònoms

per Europa Press , 28 d'abril de 2015 a les 11:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 d'abril de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Foto: Europa Press


La declaració de la renda d'un treballador autònom té peculiaritats: identificar les despeses que poden deduir-se, i que normalment passen desapercebudes, poden reduir la factura fiscal. En primer lloc, els autònoms han de complir certs requisits, establerts per Hisenda, per poder deduir les despeses:


- Han d'estar relacionades amb l'activitat econòmica que es desenvolupa.
- S'han de justificar mitjançant factures i, en alguns casos, amb un tiquet de compra.

- S'han de registrar en el llibre de despeses i inversions.

Des de la firma Ad&Law, experts en assessorament fiscal, s'identifiquen algunes claus sobre aquestes despeses deduïbles:  


1. Treballar des de casa

Si un autònom desenvolupa la seva activitat a casa, pot deduir-se part de l'IVA que suporti en despeses i inversions relacionades amb la seva llar (amortització, IBI, reformes...) per la part de superfície que utilitzi per la seva activitat. Tot i així, només es pot fer quan s'hagi donat d'alta la direcció de la llar al Cens d'Empresaris a través del model 036.

2. Comptadors separats

Les despeses de subministrament i l'IVA suportat -en els casos on la llar s'utilitza com oficina- no són deduïbles. L'única manera de fer-ho seria instal·lant comptadors separats o comparar la despesa de cada subministrament abans i després d'iniciar l'activitat, podent justificar un increment de despeses. 

3. Vehicle particular

Les despeses associades al vehicle particular (manteniment, combustible, assegurança, etc.), a efectes de l'IRPF, només s'admet la deducció del 100% de la despesa als autònoms que es dediquen a activitats de transport, com taxistes, transportistes, repartidors, missatgers, autoescoles, agents comercials i representants. La resta d'autònoms, poden deduir-se aquesta despesa a través de l'IVA i fins un 50%.

4. Transport públic i estades

L'autònom pot desgravar-se les despeses de desplaçament en transport públic (avió, tren o taxi) i les d'estades en hotels i de manutenció. Per això, sempre s'ha d'acreditar el caràcter professional. És complicat que Hisenda ho accepti quan es tracta de caps de setmana, com també que admeti les despeses en vestuari professional. 

5. Demanar factures

Les factures simplificades no són deduïbles perquè no permeten identificar qui ha realitzat la despesa. Per això, és recomanable demanar factures per totes les despeses relacionades amb el negoci. 

6. Sancions, recàrrecs i multes

Hi ha una sèrie de despeses que no poden ser considerades deduïbles. Es tracta, per exemple, de les sancions, els recàrrecs i les multes. Tampoc es desgraven els donatius ni regals a tercers, encara que siguin clients.

7. Incapacitat temporal

Les prestacions per incapacitat temporal, es declaren sempre com rendes del treball, encara que qui les cobri sigui un autònom. Tributarà menys en el seu IRPF i, per això, és un error declarar-la com un major rendiment de la seva activitat econòmica. 

 

Participació