Compte enrere perquè Olot es converteixi en capital de la dansa

El Sismògraf programa una vintena d'espectacles de divendres a diumenge | Àngels Margarit i Sol Picó destaquen entre el bo i millor del festival

per Redacció NacióLaGarrotxa.cat , 21 d'abril de 2015 a les 05:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 d'abril de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Àngels Margarit portarà «Capricis» al Sismògraf per partida doble. Foto: Sismògraf


En la presentació oficial del Sismògraf com a festival de referència de la dansa a Catalunya, la seva directora, Tena Busquets, explicava que volien ser "la Festa de la Dansa". Per aconseguir aquesta fita, han programat un total de 24 espectacles, 13 dels quals són gratuïts pels espectadors. 


Noms de renom com les Premis Nacional de Dansa Àngels Margarit i Sol Picó se sumen a un projecte que vol programar "experiències de dansa fàcilment reproduïbles a tots els municipis de Catalunya", en paraules de Busquets. Margarit porta a Olot Capricis per partida doble. Estrenat al Grec 2013, a la Garrotxa es podrà veure tant l'espectacle de gran format, divendres a les nou del vespre al Teatre, com l'estrena d'una versió més íntima amb 24 escenes a l'aire lliure, dissabte a dos quarts de dotze del matí a diversos punts del centre de la ciutat.

Sol Picó mostrarà al públic el seu Moviment d'Insurrecció Sonora, on actua amb la ballarina Vero Cendoya. Serà dissabte, a un quart d'una de la matinada a la sala El Torín. Entre les perles del festival destaca també Epíleg d'un inici, de Sabine Dahrendorf Danza. Quatre ballarins i un actor recorreran les diferents estances de l'Hospici fent una lectura en moviment de l'obra de Perejaume. Es podrà veure divendres i dissabte a les onze de la nit. 

 

Amb «Epíleg» Dahrendorf fa una lectura de l'obra de Perejaume. Foto: Sismògraf


Dissabte, a les sis de la tarda, la plaça Major serà ocupada per dues potents companyies de dansa urbana: Iron Skulls i Brodas Bros, amb un espectacle titulat Olot Urban Culture. També dissabte, a les set de la tarda als Catòlics, un grup d'olotines majors de 70 anys mostraran a Las Muchas el resultat d'una intensa setmana preparant una coreografia de Mariantònia Oliver.


El Sismògraf fa un salt endavant com a festival de referència però manté una de les activitats que han marcat l'essència del festival des del seu inici: l'intinerari de dansa al Parc Nou. Serà diumenge a les dotze del migdia, amb propostes majoritàriament fetes expressament per a l'ocasió.

150 professionals d'arreu del país 

El festival vol servir de trampolí per a les companyies de dansa per tal que les programin arreu del país. Per això, al Sismògraf ja s'hi han inscrit un total de 150 professionals entre responsables culturals, programadors de festes majors i fins i tot responsables de les biblioteques d'arreu del país. 

En total, la dansa ocuparà 13 espais diferents de la ciutat d'Olot. Des d'escenaris tradicionals com el Teatre Principal, la Sala El Torín i els Catòlics a places del Nucli Antic, al Parc Nou, a la Plaça Mercat i fins i tot a la Biblioteca Marià Vayreda. El festival Sismògraf té un pressupost de més de 300.000 euros, dels quals 150.000 van a càrrec de la Generalitat i 125.000 de l'ajuntament. 
 

Tota la programació del festival Sismògraf 2015

 

Els portuguesos Circolando barregen a «Horas» dansa, vídeo i cant gregorià. Foto: Sismògraf

 

Participació